Obična perunika Iris germanica

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Liliopsida
Red:
Liliales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Iris germanica

Karakteristike

Obična perunika (Iris germanica L.) je trajnica iz porodice perunika (Iridaceae). Rod Iris obuhvaća preko 300 vrsta od kojih brojne rastu samoniklo u Hrvatskoj. 2000. godine perunika je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom. Kod nas je najraširenija obična perunika koja spada u tzv. rizomatske perunike. Ima zadebljalu podzemnu stabljiku, odnosno rizom koji se vodoravno razgranjuje u zemlju. Listovi su uspravni, mesnati, kopljasti zadržavaju svijetlozelenu boju tijekom cijele godine. Okrugla uspravna stabljika  razvija se u pazušcima listova. Jedna biljka razvija istovremeno više cvjetnih stapki. Cvijet je sastavljen od šest latica, tri velike obješene i 3 manje, uzdignute latice te vrata tučka od tri ogranka. Plave je boje, pri dnu sa žutim ili bijelim mrljama, prevučen ljubičastim žilicama. Kod obične perunike, kao i kod drugih rizomatskih perunika, javljaju se nakupine sitnih dlačica unutar cvijeta zbog čega se često nazivaju bradate perunike.

Uzgoj

Obična perunika nije zahtijevna za uzgoj. Voli sunčan položaj. Suho, dobro drenirano tlo bogato humusom. U Hrvatskoj raste većinom u primorju na sušnim i kamenitim područjima Otporna je na sušu i na niske temperature. Razmnožavamo je dijeljenjem rizoma ujesen. Izvadimo rizom iz tla te ga podijelimo na nekoliko dijelova. Važno je da svaki dio ima neoštećen korijen i nekoliko listova koje skratimo na 10 centimetara. Sadimo vrlo plitko, te prekrivamo s 2 do 3 centimetra zemlje, na razmak od oko 35 centimetara.  Prilikom sadnje tlu dodamo organske tvari. Ne gnoje se gnojivima bogatim dušikom.

Etimologija

Latinsko ime roda Iris grčka je riječ i znači duga, zbog bogatstva boja. Ime vrste germanica ukazuje na njemačko porijeklo.[1] Na stranim jezicima nazivi su purple flag, German iris, bearded iris (eng.), Deutsche Schwertlilie, Ritter-Schwertlilie (njem.), iris d’Allemagne (fr.), giaggiolo maggiore (tal.), nemška perunika (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli