Preskoči do glavnog sadržaja

Leopardov cvijet

Iris domestica

Karakteristike

Leopardov cvijet (Iris domestica (L.) Goldblatt & Mabb.) je trajna zeljasta biljka iz porodice perunika (Iridaceae). Stabljika je uspravna, visoka do 100 cm. Listovi rastu kao u obliku uspravne lepeze, jednostavni su, dugi 30-40 cm, širine oko 3-4 cm, cjelovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, promjera 5 cm, čine ih 6 narančastih latica s crvenim pjegama koje su na osnovi malo stanjene, skupljeni su u gronjaste cvatove na vrhovima stapki. Prašnici su žuti, prašničke niti su crvene do purpurne. Cvate od srpnja do rujna. Plodovi su oko 3 cm velike, trodijelne kapsule koje sadrže okruglaste, crne sjemenke promjera oko 5 mm, dozrijevaju sredinom jeseni. listovi su

Stanište

Porijeklo je istočna Azija (Kina, Koreja, Japan, Vijetnam, Tajvan). Uzgaja se kao ukrasna biljka vrtovima, sadi se u skupinama, može se uzgajati i u ukrasnim posudama. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Odgovara mu sunčano do polusjenovito mjesto, dobro drenirana i vlažna zemlja. Sjeme se sije na zaštićeno mjesto 8-12 tjedana prije presađivanja, ili se sije na direktno kada je zemlja dovoljno ugrijana.

Etimologija

Latinsko ime roda Iris grčka je riječ i znači duga, zbog bogatstva boja.[1] Ime vrste domestica znači kultivirana, sađena. Na stranim jezicima nazivi su blackberry lily, leopard flower, leopard lily (eng.), Leopardenblume (njem.), fleur léopard (fr.), leopardja lilija, belamkanda (slo.).

Galerija fotografija