Preskoči do glavnog sadržaja

Leopardov cvijet

Iris domestica

Karakteristike

Leopardov cvijet (Iris domestica (L.) Goldblatt & Mabb.) je trajna zeljasta biljka iz porodice perunika (Iridaceae). Stabljika je uspravna, visoka do 100 cm. Listovi rastu kao u obliku uspravne lepeze, jednostavni su, dugi 30-40 cm, širine oko 3-4 cm, cjelovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, promjera 5 cm, čine ih 6 narančastih latica s crvenim pjegama koje su na osnovi malo stanjene, skupljeni su u gronjaste cvatove na vrhovima stapki. Prašnici su žuti, prašničke niti su crvene do purpurne. Cvate od srpnja do rujna. Plodovi su oko 3 cm velike, trodijelne kapsule koje sadrže okruglaste, crne sjemenke promjera oko 5 mm, dozrijevaju sredinom jeseni. listovi su

Stanište

Porijeklo je istočna Azija (Kina, Koreja, Japan, Vijetnam, Tajvan). Uzgaja se kao ukrasna biljka vrtovima, sadi se u skupinama, može se uzgajati i u ukrasnim posudama. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Odgovara mu sunčano do polusjenovito mjesto, dobro drenirana i vlažna zemlja. Sjeme se sije na zaštićeno mjesto 8-12 tjedana prije presađivanja, ili se sije na direktno kada je zemlja dovoljno ugrijana.

Etimologija

Latinsko ime roda Iris grčka je riječ i znači duga, zbog bogatstva boja.[1] Ime vrste domestica znači kultivirana, sađena. Na stranim jezicima nazivi su blackberry lily, leopard flower, leopard lily (eng.), Leopardenblume (njem.), fleur léopard (fr.), leopardja lilija, belamkanda (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija