Preskoči do glavnog sadržaja

Nashi

Pyrus pyrifolia

Karakteristike

Nashi kruška ili azijska kruška (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak.) je azijska voćkica iz porodice ruža (Rosaceae). Ovisno o sadnicama, mogu naraste do 20 m visine. Grane su tamnosmeđe, u mladosti prekrivene svijetlim lenticelama. Listovi su ovalni, sitno nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje je svjetlije. Cvjetovi su dvospolni, čine ih 5 bijelih latica, prašnici su mnogobrojni. Plod je okruglast, velik 3-4 cm, vrlo sočan i bogat vodom, okružen tvrdom, hrapavom kožicom, prekriven svijetlim točkicama, nalazi se na dužoj peteljci. Dozrijeva u kolovozu i rujnu, sadrži nekoliko tamnih sjemenki.

Uzgoj

Voćkama odgovara toplo i sunčano mjesto, vlažna i dobro drenirana zemlja. Razmnožava se sjemenom, reznicama i cijepljenjem. Razvijen je velik broj kultivara.

S velikim očekivanjem kupili smo sadnici voćke u rasadniku i posadili je na imanje. Zanimljivo je da su odmah nakon sadnje brzo došle uši na vrhove grana i na listove, pa tako s njima i mravi. Nakon sadnje hrena podno stabla te kad su njegovi prvi listovi niknuli iz zemlje, sve uši su iznenada nestale. Jedino su mladi listovi ostali i dalje nafrčkani. Voćka se brzo udomaćila i krenula s rastom. Ubrzo su se počeli stvarati mali plodovi prošarani točkicama baš kao što je i stablina kora.

Etimologija

Naziv roda Pyrus stari je latinski naziv za krušku. Na stranim jezicima nazivi su Asian pear, Chinese pear, Korean pear, Japanese apple pear, nashi pear, sand pear (eng.), Nashi-Birne, Japanische Birne, Koreanische Birne, Asiatische Birne, Chinesische Birne (njem.), nashi, nachi (fr.), nashi (tal, špa.), pera-nashi, náxi (port.).

Upotreba

Plodovi ubrani u kolovozi odlikuju se iznimno slatkim i božanstveno sočnim okusom, kao da jedete lubenicu s okusom kruške. Kora je hrskava, grublja, tvrđa osjeti se i pomalo smeta te ju je dobro oguliti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija