Kruška Pyrus communis

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Potporodica:
Amygdaloideae
Tribus:
Maleae
Rod:
Vrsta:
Pyrus communis

Karakteristike

Kruška (Pyrus communis L.) je listopadno stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 12 metara visine tvoreći veliku i gustu, okruglastu krošnju. Korijen je vretenast, dubok, slabo razgranat, deblo je promjera do 1 m. Kora debla je svijetlo do tamnosmeđa, ispucana, pločasto išarana i ispucana, grane su maslinaste do tamno crvenosmeđe. Pupovi su prekriveni crvenkastosmeđim do tamnosmeđim ljuskama koje su na rubu trepavičavo dlakavi, vršni pupovi su široko piramidalni, postrani pupovi su dugo ušiljeni, koso otklonjeni od izboja i manji ili podjednako veliki kao vršni pupovi. Listovi su naizmjenični, jednostavni, dugi 5-12 cm, široki 3-8 cm, jajoliko okruglasti, na vrhu naglo ušiljeni, sitno nazubljenog ruba, goli, nalaze se na do 5 cm dugim peteljkama, imaju palistiće koji brzo otpadaju. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, promjera oko 3 cm, skupljeni po 3-9 u gronjaste cvatove. Ocvijeće je dvostruko, sastavljeno od čaške i vjenčića. Čašku čine pet žutozelenih, stršećih lapova, vjenčić je sačinjen od pet okruglastih latica. Prašnika ima 20-50, prašničke niti su bijele, prašnice su crvene do ružičaste. Tučak je jedan, građen od 2-5 međusobno sraslih plodnih listova, s 2-5 međusobno slobodnih vratova. Cvate u travnju i svibnju istodobno s listanjem. Plodovi su sočnog bijeložućkastog mesa obavijenog žute ili zelene kore, na vrhu imaju ostatke čaške, dugi su 5-16 cm, široki 4-12 cm. Sadrže nekoliko manjih ovalnih, malo spljoštenih, više ili manje bridastih, glatkih sjemenki tamnosmeđe boje. Dozrijevaju početkom jeseni.

Stanište

Uzgaja se još od antičkog vremena radi ukusnih, sočnih plodova. Razmnožava se sjemenom i cijepljenjem. Danas postoje brojni kultivari različitih oblika, preferiraju se sorte koje rastu više vodoravno a manje u visinu. Odgovara im svjetlo stanište, vlažna, bazična, hranjiva, rastresita i duboka tla, područja blagih zima premda su otporne na hladne temperature do -25 °C. Plod se sakuplja ovisno o sorti krajem ljeta ili ujesen.

Medenje

Dobra je medonosna biljka, cvjetove posjećuju pčele no ipak slabije nego druge voćke. Na 1 hektaru sakupe oko 20 kg meda.[1]

Etimologija

Naziv roda Pyrus stari je latinski naziv za krušku. Ime vrste communis znači uobičajen, čest. Na stranim jezicima nazivi plodova su pear (eng.), Birne (njem.), poire (fr.), pero (tal.), peral (špa.), hruška (slo.).

Upotreba

Plodovi su sočni i ukusni, sadrže mnogo šećera. Koriste se svježi ili se prerađuju u sokove, kompote i džemove. Od jabuke poznati pripravak je jabučni ocat koji se dobiva vrenjem jabuka.

Galerija fotografija

Podijeli