Mišji repak Alopecurus myosuroides

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Alopecurus myosuroides
Sinonimi:
Alopecurus agrestis L., Phleum flavum Scop.

Karakteristike

Mišji repak (Alopecurus myosuroides Huds.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljika je uspravna, glatka, ima 3-5 čvorova, naraste do 80 cm visine. Listovi su dugi 3-15 cm, grubi na licu i posebno na rubovima. Rukavci su goli, nekad crvenkasti. Ligula je duga i nazubljena. Cvjetovi su skupljeni u uspravne klasaste cvatove duge 10-12 cm, cilindričnog oblika i suženi na obje strane. Cvate od svibnja do listopada. Klasići su jednocvjetni, pljeve su obrasle kratkim dlakama. Biljka u jednoj godini stvori 100-800 sjemena[1] koje zadržava klijavost do 6 godina.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji, sjevernoj Africi, unešena je u Sjevernu Ameriku. Raste na vlažnom, plodnom tlu, na oranicama, u vinogradima, uz puteve, na zapuštenim zemljištima. Poljoprivrednicima u polju predstavlja problem jer je čest korov u žitaricama. Male je krmne vrijednosti.

Etimologija

Latinski naziv roda Alopecurus potječe od grčke riječi alopex (lisica) i oura (rep) jer metličasti klasovi kada uvenu postanu crveni kao lisica. Ime vrste myosuroides potječe od grčkih riječi mys (miš), oura (rep) i eidos (izgled), zbog sličnosti s mišjim repom. [2] Na stranim jezicima nazivi su slender meadow foxtail, black-grass, twitch grass, black twitch (eng.), Acker-Fuchsschwanzgras (njem.), vulpin des champs (fr.), njivski lisičji rep (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli