Preskoči do glavnog sadržaja

Mala runjika

Hieracium pilosel

Karakteristike

Mala runjika (Hieracium pilosella L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, žljezdasto dlakava, bezlisna, visoka 5-30 cm. Podanak je izdužen i malo zadebljao. Listovi su skupljeni u prizemnu rozetu, lancetasti su do obrnuto jajasti, dugi 2-12 cm, široki 5-20 mm, cjelovitih rubova, naličje je sivkastozeleni i pustenasto ili sa mnogo pahuljastih dlaka. Involukrum je dug 8-12 mm, gol ili dlakav a listići su linearni, ušiljeni, široki do 2 mm. Cvjetovi su dvospolni, zigomorfni, žuti, vanjski su često na naličju crvenkasto prugasti, skupljeni u glavičaste cvatove promjera 2-3 cm. Prašnika ima 5. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je ahenij s papusom, dozrijeva od srpnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i sjevernoj Aziji, smatra se invazivnom vrstom u Sjevernoj Americi i na Novom Zelandu. Raste na sunčanim i suhim staništima. Razmnožava se stolonima i sjemenom.

Podvrsta i endem H. pilosella ssp. zagrabiense je zaštićena u pravilniku o strogo zaštićenim vrstama.[1]

Etimologija

Naziv roda Hieracium potječe od grčke riječi hierax (jastreb), prema Pliniju jastrebi oštre vid mliječnim sokom biljke, ili biljke rastu visoko na stijenama zbog čega su pristupačne samo jastrebima, ili je naziv bio korišten za biljku iz roda Crepis zbog kljunastih plodova. Ime vrste pilosella znači ponešto dlakava.[2]

Na stranim jezicima nazivi su mouse-ear hawkweed (eng.), Kleines Habichtskraut, Mausohr-Habichtskraut (njem.), épervière piloselle (fr.), sparviere pelosetto (tal.), vellosilla, oreja de ratón (špa.), dolgodlakava škržolica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija