Mala riđa Aglais urticae

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Vrsta:
Aglais urticae
Sinonimi:
Vanessa urticae L., Nymphalis urticae L.

Karakteristike

Mala riđa (Aglais urticae L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su crvenosmeđa, krupnih ali blažih žutih pjega. Na prednjim krilima uz gornji rub su tri krupne crne mrlje a tik iza vanjske mrlje nalazi se bjelkasta mrlja, rubovi su nazubljeni i na rubovima prednjih i stražnjih krila nalazi se tamniji pojas s plavim pjegama. Donja strana im je crnosmeđa, slična kori debla što im omogućuje dobru kamuflažu kada prezimljuju. Antene su bjelkastih točaka i na vrhu imaju žutobijelu mrlju. Ženka je slična mužjaku, nešto je samo veća. Krila su im promjera 5-6 cm.

Razvoj leptira

Ženka u skupinama polaže do 100 jajašca na koprivu (Urtica dioica). Jajašca su tamnozelena, uzdužnih brazda. Gusjenica je crnkasta, na leđima i na stranama ima žute uzdužne pruge, prekrivena je kratkim tamnim bodljama, glava je crna. Duga je oko 4 cm, hrane se u skupinama. Kukuljica je u početku zelena, kasnije žućkastosmeđa ili crnkasta, zlatnih izraslina, visi strmoglavo zalijepljena na stabljikama ili na kamenju.

Leti u 2-3 generacije, posljednja generacija prezimljuje i ponovno leti do svibnja. Hrane se nektarom i biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi i Aziji sve do Japana. Čest je leptir, staništa su mu cvjetne livade i druga mjesta gdje ima kopriva od nizina do 3000 m nadmorske visine. Odrasle leptire koji prezimljuje možemo pronaći u dupljama drveća, u ljudskim nastambama i drugdje.

Etimologija

Ime vrste urticae odnosi se na latinski naziv roda kopriva (Urtica) koje su gusjenicama biljke hraniteljice. Na stranim jezicima nazivi su small tortoiseshell (eng.), Kleiner Fuchs (njem.), petite tortue, vanesse de l’ortie (fr.), vanessa dell’ortica (tal.), mali koprivar (slo.), koprivar (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli