Preskoči do glavnog sadržaja

Danje paunče

Aglais io

Karakteristike

Danje paunče (Aglais io L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Temeljna boja krila na gornjoj strani je crvenosmeđa, rubovi su sivi, rubovi krila su tupi. Na prednjim i stražnjim krilima nalazi se po jedna velika okrugla mrlja u obliku oka plavoljubičaste, crvene i žute boje. Donja strana je jednobojno smeđecrna, što mu omogućuje dobru kamuflažu kada miruje. Karakterističnog je izgleda i ne može se zamijeniti za drugu vrstu leptira. Raspon krila im je oko 6 cm, ženka je nešto veća od mužjaka premda jednakih boja.

Razvoj leptira

Ženka u većim skupinama u svibnju polaže jajašca na naličje listova koprive (Urtica dioica), rjeđe na hmelj (Humulus lupulus). Jajašca su zelena, bijelih uzdužnih crta, plosnata na krajevima. Gusjenice su crne, prekrivene su malim i bijelim točkicama, na leđima imaju crne razgranate bodlje, duge su oko 5 cm. Izlegnu se nakon dva tjedna, mogu se vidjeti u skupinama do kolovoza ili rujna. Kukuljica im je žutozelena, bodljastih izraslina, visi pričvršćena na stabljiku ili list. U tom stadiju nalazi se oko dva tjedna, u razdoblju od lipnja do listopada.

Godišnje ima jednu ili dvije generacije, možemo ga vidjeti od srpnja do svibnja iduće godine. Prezimljuje kao imago, zimi se skriva u pukotinama drveća, ili u ljudskim nastambama kao primjerice u podrumima i na tavanima. Hrani se nektarom i biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjen je u umjerenim područjima Europu i cijele Azije sve do Japana. Čest je leptir, možemo ga vidjeti na otvorenim i sunčanim područjima, na livadama, uz rijeke, na rubovima šuma, u vrtovima, voćnjacima i parkovima.

Etimologija

Latinski naziv roda Aglais potječe od grčke riječi aglea (sjaj, raskoš, ljepota). U grčkoj mitologiji Agleja je bila lijepa božica vječne mladosti, najmlađa od Tri gracije koje su umjetnici često prikazivali kroz povijest. Ime vrste io također vuče porijeklo iz grčke mitologije a odnosi se na smtrnu djevojku Iju koja je bila Zeusova ljubavnica. Na stranim jezicima nazivi su European peacock (eng.), Tagpfauenauge (njem.), paon du jour (fr.), vanessa io, occhio di pavone (tal.), mariposa pavo real (špa.), borboleta-pavão (port.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija