Preskoči do glavnog sadržaja

Mačji rep

Acalypha hispida

Karakteristike

Mačji rep, lisičji rep, rajska kopriva ili dlakava akalifa (Acalypha hispida Burm. f.) je vazdazeleni grm iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, drvenasta, naraste 150-350 cm visine, u sobnom uzgoju 50-80 cm. Listovi su veliki, jajasti, ušiljenog vrha, nazubljenih rubova, sjajno intenzivno zeleni. Cvjetovi su dvodomni, jarko crveni, skupljeni u viseće resaste cvatove, dugi su oko 50 cm a stvaraju se u pazušcima listova. Cvatu u proljeće i ljeto.

Vizualno je vrlo slična amarantu (Amaranthus caudatus), iako nisu u srodstvu.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u tropskoj Aziji (Malezija, Indonezija), dok se u dijelovima Sjeverne i Srednje Amerike smatra se udomaćenom.

Kod nas se uzgaja kao sobna biljka ili u mediteranskom području u vrtovima na zaštićenom području. Odgovaraju joj svijetla mjesta bez direktnog i jakog sunca i udaljenost od jakog izvora topline. Propuh je također dobro izbjegavati a temperatura ne smije pasti ispod 15 °C, u suprotnome će listovi opadati. Ljeti traži obilno zalijevanje, zimi je dovoljno zemlju održavati blago vlažnom a dobro je i ostaviti da se malo osuši prije idućeg zalijevanja. Prihranjuje se u fazi rasta ljeti svaka 2-3 tjedna tekućim gnojivom. Presađuje se u proljeće kada korijenje prekorači veličinu tegle, obično svake 2-3 godine.

Razmnožava se sjemenom ili vršnim, nezrelim zelenim ili poluzrelim reznicama dužine 8-13 cm krajem proljeća ili početkom ljeta. Reznice se upiknu u mješavinu vlažnog treseta i oštrog pijeska te drže na temperaturi 16-24°C. Uspjeh razmnožavanja reznicama nije velik jer se teže zakorijenje. Dobro je saditi dvije-tri biljke zajedno kako bi stvorile gušći izgled i raskoš cvatova.

Podnosi orezivanje te je poželjno uklanjati vrhove stabljika, kako bi se biljka ograničila rastom i da bi se potaknuo grmoliki rast. Od štetočina, u uzgoju može biti problema s ušima i crvenim paukom.

Etimologija

Naziv roda Acalypha potječe od grčke riječi akalephes (kopriva) zbog sličnosti listova s običnom koprivom (Urtica dioica). Ime vrste hispida znači dlakav. Na stranim jezicima nazivi su chenille plant, Philippines medusa (eng.), queue de chat, queue de minite (fr.), acaliffa (tal.), rabo de gato, manto de candela (špa.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija