Preskoči do glavnog sadržaja

Amarant

Amaranthus caudatus

Karakteristike

Amarant (Amaranthus caudatus L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice štirovki (Amaranthaceae). Stabljike su uspravne, jednostavne ili češće razgranate, visoke do 150 cm. Listovi su jednostavni, zeleni, nekad malo ljubičaste nijanse, ovalni, cjelovitog ruba, nalaze se na dužim peteljkama. Cvjetovi su sitni, gusto skupljeni u duge viseće cvatove. Sjemenke su tamnosmeđe i glatke.

Vizualno je amarant sličan mačjem repu (Acalypha hispida), iako nisu u bliskom srodstvu.

Stanište i uzgoj

Porijeklom je iz Južne i Srednje Amerike, danas je rasprostranjena po cijelom svijetu. Bio je temeljna hrana drevnih asteka te tako spada u jedne od najstarijih uzgajanih žitarica na svijetu.

Kao sjetvena biljka amaranth ne traži mnogo, samo neko sunčano mjesto gdje može bujati. Lako nikne i brzo počne cvijetati. Apetiti mu nisu veliki, ne traži pažnju i otporan je na bolesti. Može biti jedino nezgodno ako se zbog lošeg vremena polegne jer se zbog teških i dugih cvjetova teško podigne. Ako ga se uzgaja kao dekorativnu biljku dobro bi ju bilo privezati na potporanj.

Lako se amostalno zasijava te smo u gradskom vrtovima primijetili kako je i susjedovu zapuštenu parcelu sam zasijao i prije nego što mu je sjeme bilo spremno za jesensku berbu.

Dolaskom jeseni cvjetovi gube svoju jarku boju i počinju se sušiti. Sjeme se sakuplja jednostavno tako da se veliki cvjetovi odrežu i protresu u veliki spremnik. Tad je potrebno samo suhe cvjetiće odijelit od sjemena a to se može uz pomoć snažnijeg puhanja.

Etimologija

Latinski naziv roda Amaranthus potječe od grčkih riječi a (ne) i maraino (venem), upućuje na kožasti cvjetni omotač koji ne vene. Ime vrste caudatus znači repati.[1] Zbog dugih crvenoljubičastih cvjetova dobila je naziv lisičji rep. Na stranim jezicima nazivi su love-lies-bleeding, pendant amaranth, tassel flower, velvet flower, foxtail amaranth (eng.), Garten-Fuchsschwanz (njem.), amarante queue de renard, amarante caudée (špa.), kiwicha, amaranto (tal.), kiwicha, quihuicha, amaranto (špa.), repati ščir (slo.).

Upotreba

Primarna upotreba amarantha je sjeme koje je bogato proteinima i kalcijem. Može ga se kuhati kao druge žitarice ili samljeti u brašno. U trgovinama zdrave hrane mogu se naći njegovi proizvodi većinom s gotovom namjenom kao müesli ili za kokice. Amarant ne sadrži gluten što ga čini podesnim podesnim za prehranu osoba osjetljivima na celijakiju.

Listovi su jestivi i lako ih je malo ščipnuti u prolazu ili nabrati za salatu. Bogati su željezom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija