Ljepljivi bušin Cistus monspeliensis

Carstvo:
Red:
Malvales
Porodica:
Vrsta:
Cistus monspeliensis
Sinonimi:
Cistus collinus Salisb., Stephanocarpus monspeliensis (L.) Spach

Karakteristike

Ljepljivi bušin (Cistus monspeliensis L.) je zimzelena biljka iz porodice bušina (Cistaceae). Naraste do 150 cm visine. Stabljike uspravne, razgranate i guste, u osnovi drvenaste, kora je smeđa. Listovi su mnogobrojni, nasuprotni, lancetasti, dugi 2-5 cm, sjedeći, cjelovitih rubova, mrežasto naborani s tri paralelne žile, jako ljepljivi, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje je sivo i jače dlakavo. Cvjetovi su krupni, promjera 2,5 cm, skupljeni po 2-8 u cvatove, nalaze se na ljepljivim drškama dugima 2-4 cm. Čašku čine pet lapova, vjenčić je građen od 5 bijelih latica koje su proširene na vanjskom dijelu. Prašnici su mnogobrojni, žuti, kratkih prašničkih niti. Cvate od travnja do lipnja, kratkog su vijeka, traju tek dan-dva no novi cvjetovi neprestano se stvaraju i rado ih posjećuju leptiri i drugi kukci. Plodovi su male jajolike, glatke kapsule velike oko 4 mm, sadrže smećkastocrne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi i sjevernoj Africi na području Mediterana, u Kaliforniji u zapadnoj Americi smatra se invazivnom biljkom. Kod nas raste u primorskom području na toplim i sunčanim staništima, na siromašnim zemljištima kamenjara, bušika i makija obalnih područja. Otporan je na sušu. Razmnožava se sjemenom koje mogu izdržati visoke temperature te se biljka brzo može obnoviti nakon požara. Zbog jakog aromatičnog mirisa i okusa životinje na paši ju izbjegavaju.

Uzgaja se kao ukrasna biljka, razvijeno je više kultivara.

Etimologija

Latinski naziv roda Cistus grčki je naziv za biljke[1] , potječe od starogračke riječi kisthos (košara). Ime vrste monspeliensis odnosi se na grad Montpellier na jugu Francuske, možda jer je biljka tamo prvi puta zabilježena i službeno opisana. Naziv ljepljivi bušin dan je jer su stabljike, listovi i pupovi prekriveni ljepljivim dlakama. Na stranim jezicima nazivi su Montpellier cistus, Montpelier rock rose, narrow-leaved cistus (eng.), Montpellier-Zistrose (njem.), ciste de Montpellier (fr.), cisto marino, cisto di Montpellier (tal.), jaguarzo negro (špa.), sargaço (port.), ozkolistni cistus, ozkolistni brškin (slo.), lepljivi bušin (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli