Preskoči do glavnog sadržaja

Ledinska ivica

Ajuga genevensis

Karakteristike

Ledinska ivica (Ajuga genevensis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je jednostavna, vitka, uspravna ili povijena, dlakava, visoka 10-20 cm. Vriježe ne stvara. Listovi su ovalni, prizemni listovi su skupljeni u rozetu i nalaze se na peteljkama, listovi na stabljici su nasuprotni i sjedeći, mogu biti dugi 5-12 cm, široki 2-3 cm. Cvjetovi su dvospolni, dugi oko 1,5 cm, po 4-8 skupljeni u guste pršljenaste cvatove duge 10-15 cm u pazušcima gornjih listova. Čaška je dlakava, duga 4-6 cm, ima 5 zubaca, vjenčić je dvousnat, plave ili ljubičaste boje, prašnici su dlakavi, ima ih 4. Cvate od travnja do lipnja. Plod je jajasti kalavac naborane površine, dijeli se na 4 plodića.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji sve do Japana. Raste na sunčanim mjestima, na suhim, siromašnim, slabo kiselim do slabo bazičnim zemljištima u brdskim i planinskim područjima. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Za manja područja bolja je od srodne puzave ivice (Ajuga reptans) jer ne tvori puzave izboje a i cvjetovi su veći.

Od kultivara poznati su

  • Alba‘ – cvjetovi su bijeli
  • Rosea‘ i ‘Pink Surprise‘ – ružičasti cvjetovi
  • Jumbo‘ i ‘Robustum‘ – forme većeg rasta

Etimologija

Latinsko ime roda Ajuga potječe od negativnog prefiksa a i riječi jugum (jaram), vjerojatno radi nedostatka gornje usne cvijeta ili od latinske riječi abigere (tjerati) jer se u starom vijeku koristila kao abortivno sredstvo. Ime vrste genevensis znači ženevski,[1] vjerojatno ukazuje na stanište gdje je biljka prvi puta službeno opisana. Na stranim jezicima nazivi su upright bugle, blue bugle, Geneva bugleweed, blue bugleweed (eng.), Genfer Günsel, Heide-Günsel (njem.), bugle de Genève (fr.), iva ginevrina (tal.), búgula de Ginebra (špa.), dlakavi skrečnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija