Kretski pasji jezik Cynoglossum creticum

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Cynoglossum creticum
Sinonimi:
Cynoglossum atlanticum Murb., Cynoglossum pictum Aiton, Cynoglossum siculum Guss.

Karakteristike

Kretski pasji jezik (Cynoglossum creticum Mill.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice oštrolista (Boraginaceae). Stabljika je uspravna, razgranata u gornjem dijelu, prekrivena finim dlačicama, visoka 20-80 cm. Listovi su kopljasti do lopatasti, dugi 5-10 cm, široki 1-3 cm, meko pustenasti, prizemni listovi razvijaju se prve godine dok se druge godine pojavljuje stabljika sa cvjetovima. Listovi na stabljici su naizmjenični, cjelovitih rubova. Cvjetovi su promjera 7-10 mm, vjenčić je promjera oko 5 mm, sastavljen od 4 svijetloružičaste do blijedoplave latice s tamnoplavim žilama. Smješteni su na kratkim peteljkama i skupljeni su u u početku glavičaste, kasnije izdužene cvatove uzduž stabljike. Cvatu od travnja do lipnja. Plodovi su oraščići prekriveni bodljicama no nisu s vanjske strane udubljeni ili obrubljeni kao kod nekih vrsta.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi na području oko Mediterana. Raste na sunčanim i toplim područjima na suhom tlu bogatom dušikom. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Cynoglossum potječe od grčke riječi kynos (pas) i glossa (jezik), zbog oblika gornjih lancetastih listova ljekovitog pasjeg jezika. Ime vrste creticum znači kretski i odnosi se na stanište biljke na najvećem Grčkom otoku Kreti.[1] Na stranim jezicima nazivi su blue hound’s tongue (eng.), Kretische Hundszunge (njem.), lingua di cane a fiori variegiati (tal.), cinoglossa-de-flor-listrada, língua-de-cão, orelha-de-lebre (port.),

Galerija fotografija

Podijeli