Preskoči do glavnog sadržaja

Kanadski judić

Cercis canadensis

Karakteristike

Kanadski judić (Cercis canadensis L.) je listopadno stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naraste do 9 m visine, tvoreći široku krošnju širine i do 10 m. Deblo je često nepravilno. Kora je tamnosmeđa, u početku glatka, kasnije .. Izboji su tamni, prekriveni svijetlim lenticelama. Pupoljci su mali, okruglasti, crvenosmeđi. Listovi su naizmjenični, jednostavni, dugi 7-12 cm, široko ovalni, srcolike osnove, na vrhu tupo ušiljeni, cjelovitih rubova, goli ili na naličju blago dlakavi. Cvjetovi su dvospolni, ružičasti, rijetko bijeli, skupljeni po 4-6 u cvatove. Cvatu prije listanja u ožujku i travnju. Plod je smeđa mahuna, duga 5-10 cm, širok 10-15 mm, sadrži 4-12 eliptično plosnatih, smeđih sjemenki promjera velike oko 5 mm. Plodovi dozrijevaju u jesen ali često ostaju na stablu preko zime.

Stanište

Rasprostranjeno je u istočnoj i južnoj Sjevernoj Americi, uzgaja se kao dekorativno stablo u parkovima i dvorištima, bilo kao soliter ili u grupama. Razvijen je veći broj ukrasnih formi. Razmnožava se sjemenom koje traži skarifikaciju (oštećivanje vanjske ovojnice) ili reznicama. Traži sunčani položaj i dobro drenirana tlo, ne voli povremeno poplavljena područja. Cvate nakon 7 godina. Stvara nove izboje iz panja.

Otporniji je na niske temperature od srodnog judinog drva (Cercis siliquastrum).

Etimologija

Naziv roda Cercis potječe od grčke riječi kerkis (čunak, drvena naprava koja je u prošlosti bila važna za rad na tkalačkom stroju).[1] Ime vrste canadensis ukazuje na stanište, premda su stabla većim dijelom raširena u SAD. Na stranim jezicima nazivi su eastern redbud, Mexican redbud,Texas redbud (eng.), Kanadischer Judasbaum (njem.), gainier du Canada, gainier rouge (fr.), kanadski jadikovec (slo.).

Upotreba

Cvjetovi su jestivi, konzumiraju se sirovi ili prženi. Koru su sjevernoamerički indijanci koristili za tretiranje groznice. Drvo je tamno crvenosmeđe, teško i tvrdo, fino se polira.

Galerija fotografija

Pregled lokacija