Preskoči do glavnog sadržaja

Judino drvo

Cercis siliquastrum

Karakteristike

Judino drvo ili judić (Cercis siliquastrum L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stablo je okrugle i dobro razgranate, široke krošnje, naraste do 8 m visine. Deblo je nepravilno, kod mladih grana kora je crvenkastosmeđa i sjajna, na deblu je tanka, smećkasta, te sitno i gusto ispucana. Korijenov sustav je dubok i dobro razvijen. Pupovi su prilegli, imaju tamnosmeđe, ušiljene ljuske. Listovi su naizmjenični, okruglasto bubrežasti, pri osnovi srcoliki, rubovi su cvjeloviti, široki do 10 cm, nalaze se na kratkoj peteljci, na licu su tamnozeleni, naličje je svikasto, u jesen su svijetložuti. Cvjetovi su dvospolni, krupni, veliki do 2,5 cm, ružičasti, nisu mirisni, skupljeni su u gronjaste cvatove. Rastu na prošlogodišnjim ili starijim granama no također i iz samog debla u gornjem dijelu. Cvate od ožujka do svibnja prije listanja. Plodovi su mnogobrojne viseće, plosnate, smeđe mahune duge do 10 cm koje sadrže 8-10 eliptičnih, tamnosmeđih sjemenki. Dozrijevaju u jesen no ostaju na stablu preko zime.

Postoji podvrsta C. siliquastrum var. alba koja ima bijele cvjetove.

Dobra je medonosna biljka, pčele salijeću cvjetove te sakupljaju nektar i nešto malo peluda.

Stanište

Rasprostranjen je na području južne Europe i zapadne Azije. Uzgaja se kao ukrasna biljka zbog mnogobrojnih lijepih cvjetova. Razmnožava se sjemenom i reznicama. Skromnih je zahtjeva u pogledu zemljišta, odgovara mu dobro drenirana zemlja i vapnenačka podloga, te toplo i sunčano stanište. Podnosi gradska onečišćenja i otporna je na sušu, dugotrajan i snažan mraz ne podnosi. Brzog je rasta, cvate nakon 5-6 godina.

Etimologija

Naziv roda Cercis potječe od grčke riječi kerkis (čunak, drvena naprava koja je u prošlosti bila važna za rad na tkalačkom stroju).[1] Ime vrste siliqua znači ukazuje na mahunaste plodove. Na stranim jezicima poznat je kao Judas tree (eng.), Gewöhnlicher Judasbaum (njem.), arbre de Judée (fr.), albero di Giuda, siliquastro (tal.), árbol del amor, ciclamor, algarrobo loco, árbol de Judas (tal.), olaia, árvore-de-judas, ainda pata-de-vaca (špa.), navadni jadikovec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija