Jelenjak Asplenium scolopendrium

Carstvo:
Red:
Polypodiales
Porodica:
Vrsta:
Asplenium scolopendrium
Sinonimi:
Phyllitis scolopendrium (L.) Newman, Scolopendrium officinale DC.

Karakteristike

Obični jelenjak ili jelenski jezik (Asplenium scolopendrium L.) je zimzelena trajna biljka iz porodice slezenica (Aspleniaceae). Podanak je kratak, gusto prekriven ljuskama. Listovi su jednostavni, dugi do 80 cm, široki 3-7 cm, duguljasto kopljasti, ušiljeni, kožaste teksture, sjajni, cjelovitih rubova i malo valoviti, nalaze se na 10-20 cm dugim peteljkama koje su u osnovi prekrivene prekrivene smeđim ljuskastim dlačicama. Sorusi su smeđi, dugi 8-18 mm, nalaze se na naličju listova posloženi u nejednake ukošene paralelne redove, zrcalno posložene na obje polovice listova. Spore dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Stanište

Rasprostranjena je na području južne, zapadne i srednje Europe. Raste pojedinačno ili u skupinama, staništa su mu sjenovita mjesta šuma, vrlo vlažna zemljišta iako podnosi i umjereno suha područja, od nizina do planinskog pojasa. Koristi se u hortikulturi, postoje različiti kultivari različitih veličina i boje listova, kao i oni kovrčavih listova. Biljke koje se drže na sjenovitom mjestu su tamnih listova, dok one koje su povremeno na svijetlu više su svjetlije i žućkaste. Razmnožavanje se vrši sporama kod izvorne vrste, stvoreni oblici razmnožavaju se lisnim peteljkama s rizomima.

Etimologija

Latinsko ime roda Asplenium potječe od grčke riječi splen što znači slezena.[1] Naziv vrste scolopendrium potječe od grčke riječi skolópendra (stonoga) zbog izgleda sorusa koji su na naličju lista poredani u dva nasuprotna reda. Na stranim jezicima su hart’s-tongue, hart’s-tongue fern (eng.), Hirschzungenfarn, Hirschzunge (njem.), scolopendre, langue de cerf, herbe à rate, herbe hépatique (fr.), scolopendria comune (tal.), lengua cervina (špa.), jelenov jezik (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli