Jelenjak Asplenium scolopendrium

Carstvo:
Red:
Polypodiales
Porodica:
Vrsta:
Asplenium scolopendrium
Sinonimi:
Phyllitis scolopendrium (L.) Newman, Scolopendrium officinale DC.

Karakteristike

Obični jelenjak ili jelenski jezik (Asplenium scolopendrium L.) je zimzelena trajna biljka iz porodice slezenica (Aspleniaceae). Naraste do 50 cm visine i širine. Podanak je kratak, gusto prekriven ljuskama. Listovi su jednostavni, dugi do 80 cm, široki 3-7 cm, duguljasto kopljasti, ušiljeni, kožaste teksture, sjajni, cjelovitih rubova i malo valoviti, nalaze se na 10-20 cm dugim peteljkama koje su u osnovi prekrivene prekrivene smeđim ljuskastim dlačicama. Sorusi su smeđi, dugi 8-18 mm, nalaze se na naličju listova posloženi u nejednake ukošene paralelne redove, zrcalno posložene na obje polovice listova. Spore dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Stanište

Rasprostranjena je na području južne, zapadne i srednje Europe. Raste pojedinačno ili u skupinama, staništa su mu sjenovita mjesta šuma, vrlo vlažna zemljišta iako podnosi i umjereno suha područja, od nizina do planinskog pojasa.

Uzgaja se kao ukrasna biljka. Potrebno je izbjegavati visoke temperature, ljeti je idealno držati na 10-13°C te obilnije zalijevati ali paziti da je zemlja dobro drenirana, dok je zimi u vrijeme mirovanja dovoljno držati zemlju blago vlažnom. Biljke koje se drže na sjenovitom mjestu su tamnih listova, dok one koje su povremeno na svijetlu više su svjetlije i žućkaste.

Razmnožavanje se vrši dijeljenjem ili sporama kod izvorne vrste, stvoreni oblici razmnožavaju se lisnim peteljkama s rizomima. Drže se na oko 10°C dok se biljke ne ustale, prihranjuju se jednom mjesečno blagim tekućim gnojivom a presađuju se svake 2-3 godine kada korijenje posve ispuni teglu.

Razvijeno je više kultivara različitih veličina i boje listova, kao i oni kovrčavih listova. Primjerice ‘Crispum‘ ima listove čiji su rubovi naborani i valoviti dok ‘Cristatum‘ ima razgranate i krestave vrhove.

Etimologija

Latinsko ime roda Asplenium potječe od grčke riječi splen što znači slezena.[1] Naziv vrste scolopendrium potječe od grčke riječi skolópendra (stonoga) zbog izgleda sorusa koji su na naličju lista poredani u dva nasuprotna reda. Na stranim jezicima su hart’s-tongue, hart’s-tongue fern (eng.), Hirschzungenfarn, Hirschzunge (njem.), scolopendre, langue de cerf, herbe à rate, herbe hépatique (fr.), scolopendria comune (tal.), lengua cervina (špa.), jelenov jezik (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli