Hajdinski vrganj Boletus aereus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Boletales
Porodica:
Vrsta:
Boletus aereus

Karakteristike

Hajdinski vrganj ili crni vrganj (Boletus aereus Bull.) je jestiva gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae). Klobuk je tamnosmeđ, skoro crn, u sredini tamniji, u početku je polukružan, kasnije otvoren, baršunaste površine, debeo i mesnat, u donjem dijelu više deblji, rub je podvijen, širok 5-30 cm. Cjevčice su u početku bijele, kasnije pozelene, duge su i slobodne, nepraivlnih rupica. Stručak je smeđe boje, tvrd, robustan, zadebljan u donjem dijelu, kasnije valjkast, prekriven bijelom do smećkastom mrežicom, ima ostatke kožastog vjenčića, visok 5-15 cm, promjera 3-6 cm. Meso je bijelo, čvrsto, debelo, ugodnog okusa i mirisa na začinske trave. Spore su vretenaste, glatke, otisak spora je maslinastosmeđe boje.

Stanište

Raste od ljeta do kraja jeseni. Staništa su listopadne, crnogorične i miješane šume (hrast, bukva, pitomi kesten), te na njihovim rubovima u nizinskom i brdskom području.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su dark cep, bronze bolete (eng.) Bronze-Röhrling, Schwarzhütige Steinpilz (njem.), cèpe bronzé, cèpe noir, tête-de-nègre, gendarme noir (fr.), porcino nero (tal.), hongo negro (špa.), črni goban, bronasti goban, ajdovec, jurček (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. U starosti postane odviše mekan.

Galerija fotografija

Podijeli