Preskoči do glavnog sadržaja

Grmača

Armillaria tabescens

Karakteristike

Čupava grmača (Armillaria tabescens (Scop.) Emel) je vrsta jestive gljive iz porodice Physalacriaceae. Klobuk je žutosmeđe boje, mesnat, ispupčen, kasnije više raširen, širok 4-6 cm. Prekriven je sitnim, tamnim ljuskama koje se na tjemenu kasnije bradavičasto skupljaju i uzdižu, rub je valovit i za suhog razdoblja ispuca. Mnoštvo klobuka skupljeno je u istoj osnovi. Listići su gusti, široki, uži na krajevima, u početku su bijeli, kasnije su žutosmeđi. Spore su glatke, jajolike, bijele. Stručak je smeđ, u gornjem dijelu svjetliji, tanak, pun, vlaknast i tvrd, u donjem dijelu malo zadebljan, uvijen, naraste do 10 cm visine, promjer je oko 1 cm. Vjenčić nedostaje. Meso je bijelo, u donjem dijelu stručka crvenkasto, tanko, ugodnog mirisa i okusa.

Stanište

Raste ljeti i početkom jeseni u velikim buketima iz zajedničke osnove. Može biti vrlo česta. Staništa su bjelogorične šume i parkovi gdje raste na trulom drvu, na korijenju i panjevima.

Etimologija

Naziv roda Armillaria potječe od latinske riječi armilla (narukvica, ogrlica), vjerojatno ukazuje na vjenčić koje neke srodne vrste u rodu imaju. Ime vrste tabescens (otapanje, nestajanje) ukazuje na brzu razgradivost gljiva. Na stranim jezicima nazivi su ringless honey fungus (eng.), armillaire sans anneau (fr.), chiodino, famigliola (tal.), dobova mraznica (slo.).

Upotreba

Jestiva je, odlične kvalitete. Ne jede se sirova, dobro se prokuha prije upotrebe. Može se i kiseliti ili sušiti. Koriste se samo klobuci, stručci su tvrdi i žilavi. Stare gljive često mogu biti crvljive.

Galerija fotografija

Pregled lokacija