Preskoči do glavnog sadržaja

Grčka planika

Arbutus andrachne

Karakteristike

Grčka planika (Arbutus andrachne L.) je vazdazeleni grm ili stablo iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Naraste oko 6 metara u visinu i širinu, maksimalno do 12 metara visine. Kora je crvenkastosmeđa i guli se u tankim trakama. Listovi su naizmjenični, duguljasto jajasti, na licu sjajno tamnozeleni, naličje je sivozeleno, kožasti su, goli, cjelovitog ruba, dugi 5-10 cm, nalaze se na dugim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, mali, pojedinačni, bijeli, skupljeni u do 10 cm uspravne, metličaste cvatove. Ima 10 kratkih prašnika s dlakavim nitima. Cvate u ožujku i travnju. Plodovi su narančastocrveni, promjera 1-1,5 cm, granulirane površine, sadrže više sjemena, dozrijevaju u jesen.

Stanište

Raste na području istočnog Sredozemlja; od Hrvatske, Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije pa istočno sve do Libanona i sjevernog Iraka. Kod nas je ima u južnoj Dalmaciji. Uzgaja se kao ukrasno i korisno stablo u parkovima, arboretumima i privatnim vrtovima. Tolerarira razna vrsta tla, ipak preferira ona koja su više suha. Sporog je rasta a presađivanje slabo podnosi. Odgovara joj stanište punog sunca ili djelomična sjena a hladne temperature podnosi do -15 °C. Odrasle biljke dobro podnose sušna razdoblja. Razmnožava se krajem ljeta poluzrelim reznicama ili sjetvom sjemena u jesen a koje klija nakon 2-3 mjeseca.

Etimologija

Naziv roda Arbutus potječe od latinske riječi arbustum (šiblje) ili keltske riječi ar (opor) i butus (grm).[1] Ime vrste andrachne potječe iz grčkog jezika i znači “divlja jagoda,” što je naziv za stablo i njegove plodove, kako je zabilježeno u djelu antičkog pisca Plinija Starijeg (23. – 79.). Na stranim jezicima nazivi su Greek strawberry tree (eng.), Östlicher Erdbeerbaum (njem.), arbousier de Chypre, arbousier grec (fr.), corbezzolo greco, corbezzolo di cipro (tal.), madroño oriental,​ madroño de Levante, madroño de Greci (špa.), grška jagodičnica (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, mogu se koristiti za izradu džemova, alkoholnih pića i sirupa. Oprez je samo da veće količine mogu izazvati probavne smetnje. Dobra je medonosna biljka a njezin med ima gorak okus.

Galerija fotografija

Pregled lokacija