Preskoči do glavnog sadržaja

Grbava sunčanica

Macrolepiota mastoidea

Karakteristike

Grbava sunčanica (Macrolepiota mastoidea (Fr.) Singer) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je promjera 8-15 cm, u početku je stožastog oblika, kasnije postane otvoren, u sredini je jako tvrdo ispupčen. Osnovna boja je bijela, na tjemenu je smeđ, površina puca u smećkaste ljuskice, na rubovima je više svjetlija i rub poslije postane rascijepljen i rastrgan u smjeru listića. Listići su bijeli, kasnije ružičastobijeli, gusti, slobodni, široki, tanki i malo su odvojeni od stručka. U početku su bijeli, kasnije postanu ružičastobjelkasti. Stručak je valjkast, šupalj, visok 12-15 cm, ne može se odvojiti od klobuka. U osnovnom dijelu je gomoljasto zadebljan i bez ovoja, u gornjem dijelu je malo tanji i tamo se nalazi vjenčić, iznad vjenčića je bijel, ispod njega do dna stručka je boje lješnjaka. Vjenčić je slobodan, na licu bijelu, naličje mu je prekriveno smećkastim pjegama. Meso je bijelo, mekano i nježno, na zraku ne mijenja boju, ugodnog je mirisa i okusa. Spore su eliptične, otrusina je bijela.

Stanište

Raste pojedinačno ili u skupinama krajem ljeta do sredine jeseni. Staništa su listopadne i mješovite šume, voćnjaci, pašnjaci, livade, živice.

Etimologija

Ime vrste mastoidea potječe od grčkih riječi mastos (dojka, bradavica) i ideos (sličnost), zbog izraženog ispupčenja u središtu klobuka, na što ukazuje i naš naziv. Na stranim jezicima nazivi su slender parasol (eng.), Zitzen-Riesenschirmling, Spitzbuckliger Schirmling (njem.), lépiote mammelonnée (fr.), mazza di tamburo, puppola, bubbola maggiore, ombrellone parasole (tal.), grbičasti dežnik (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i vrlo dobre kvalitete. Jede se samo klobuk, stručak je tvrd.

Galerija fotografija

Pregled lokacija