Preskoči do glavnog sadržaja

Dudov svilac

Bombyx mori

Karakteristike

Dudov svilac (Bombyx mori L.) je leptir iz porodice svilaca (Bombycidae). Prolazi kroz četiri osnovne faze razvoja, iz jajašca, do ličinke, pa do kukuljica i odrasle jedinke (imago). Iz jajašca se nakon 14 dana izliježu ličinke koje se hrane listovima duda. Gusjenice su bjelkaste, duge do 7 cm, astavljena od 12 segmenata, s malim rogovima na leđima. Neprekidno jedu danju i noću, te vrlo brzo rastu. Nakon mjesec dana zakukulje se u čahuru, postanu nepokretne i ne hrane se. Čahuru grade od tankog svilenog vlakna koje proizvedu slinom i stvrdne se na zraku, te u ovom trenutku započinje preobrazba u odraslu jedinku. Nakon dva tjedna leptir razbija čahuru lučenjem enzima koje razdvaja svilene niti. Odrasle jedinke velike su 3-5 cm, tijelo im je bijelo i dlakavo. Imaju krila premda ne mogu letjeti a ni ne hrane se, već samo traže partnera kako bi se razmnožili. Mužjaci su manji, sivih krila, imaju razvijene antene kojima otkrivaju feromone ženke. Ženka je bijelih krila, te ima veliki trbuh. Tri dana nakon oplodnje ženka liježe 300-500 jajašca te nakon izlijeganja umire. Jaja su sivkasta do zelenkasta, sitna, velika tek 1-1,5 milimetara.

U Kini je čovjek uzgajao dudovog svilca još prije 5000 godina, u Europu unešen je u 6. stoljeću iz Kine i Japana, no danas ne žive u divljini. Prije nego što se svilena vlakna uzmu čahure je potrebno omekšati zbog čega se dudovi svilci prethodno usmrte uranjanjem u kipuću vodu. Da bi se proizvelo 100 kg sirove svile potrebno je usmrtiti pola milijuna dudovih svilaca. Srećom, danas postoje brojna biljna i sintetička vlakna istih odlika, a i njihova proizvodnja je jeftinija. O nekadašnjem uzgoju dudova svilca danas svjedoče stara, pomalo zaboravljena stabla bijelog i crnog duda (Morus) koja ponegdje može naći u divljini, a vrlo su ukusnih plodova.

Osim listovima duda mogu se hraniti i drugim biljkama, primjerice listovima maklure (Maclura pomifera) koja se nalazi u istoj porodice Moraceae.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su silkworm (eng.), Seidenspinner, Maulbeerspinner (njem.), bombyx du mûrier (fr.), baco da seta (tal.), gusano de seda (špa.), bicho-da-seda (port.), sviloprejka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija