Preskoči do glavnog sadržaja

Dlakavi pjenišnik

Rhododendron hirsutum

Karakteristike

Dlakavi pjenišnik ili dlakavi sleč (Rhododendron hirsutum L.) je vazdazeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Grane su guste, razgranate, uspravne ili se uzdižu, narastu do 100 cm visine. Korijenski sustav je plitak ali jak. Kora mladih grana je svijetlozelena, tanka, dlakava i nije ljuskasta, kasnije siva do sivosmeđa. Vršni pupovi su uski do širokojajasti, zaobljeni ili ušiljeni, ljuske su im zelene do crvene, obrubljene svijetlo ili tamnosmeđe. Listovi su naizmjenični, jednostavni, eliptični, dugi 1-3 cm, široki oko 1 cm, kožnati, goli su osim na rubovima izraženo trepavičasto dlakavi, nalaze se na kratkoj peteljci, na licu su zeleni, naličje je svijetlozeleno i gusto prekriveno žljezdastim ljuskicama. Cvjetovi su dvospolni, veliki 1-2 cm, mirisni, nalaze se na do 1,5 cm dugoj stapci, skupljeni su po 3-10 u grozdasto štitaste cvatove na vrhovima grana. Na vanjskoj strani gusto su prekriveni žućkastim, žljezdastim ljuskicama. Dvostrukog su ocvijeća, čaška je duga do 4 mm, čine ju kratki, kopljasti i šiljati listići koji su s dugim dlakama i pri osnovi međusobno srasli, vjenčić je ljevkasto zvonast, dug oko 1,3 cm, ima 5 jajastih režnjeva ružičaste boje, izvana su sa žućkastim žlijezdama, iznutra s kratkim bijelim dlakama. Prašnika ima deset i prašnice su blijedožute, tučak je jedan, plodnica je nadrasla. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je tvrda i gola čahura koja sadrži više svijetlosmeđih sjemenki, dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, na sjeverozapadnim Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Raste na vapnenastom tlu čija pH vrijednost varira između 6,5-8, raste na obroncima, u svijetlim šumama, u brežuljkastim do planinskim područjima. Razmnožava se sjemenom, teže vegetativno reznicama u jesen. Živi do 100 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Rhododendron potječe od grčke riječi rhodon (ruža) i dendron (drvo).[1] Ime vrste hirsutum znači dlakav, odnosi se na listove. Na stranim jezicima nazivi su hairy alpenrose (eng.), Bewimperte Alpenrose (njem.), rhododendron cilié, rhododendron hirsute, rhododendron poilu (fr.), rododendro peloso, rododendro irsuto (tal.), dlakavi sleč (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija