Dlakavi pjenišnik Rhododendron hirsutum

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Rhododendron hirsutum
Sinonimi:
Azalea hirsuta (L.) Kuntze, Chamaerhododendron hirsutum (L.) Bubani

Karakteristike

Dlakavi pjenišnik ili sleč (Rhododendron hirsutum L.) je vazdazeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Naraste do 100 cm visine. Korijenski sustav je plitak ali jak. Grane su guste i razgranate, kora im je svijetlosmeđa i tanka. Listovi su naizmjenični, jednostavni, eliptični, dugi 1-3 cm, široki oko 1 cm, kožnati, goli su osim na rubovima izraženo trepavičasto dlakavi, nalaze se na kratkoj peteljci, na licu su zeleni, naličje je svijetlozeleno i gusto prekriveno žljezdastim ljuskicama. Cvjetovi su dvospolni, veliki 1-2 cm, mirisni, nalaze se na do 1,5 cm dugoj stapci, skupljeni su po 3-10 u grozdasto štitaste cvatove na vrhovima grana. Na vanjskoj strani gusto su prekriveni žućkastim, žljezdastim ljuskicama. Dvostrukog su ocvijeća, čaška je duga do 4 mm, čine ju kratki, kopljasti i šiljati listići koji su s dugim dlakama i pri osnovi međusobno srasli, vjenčić je ljevkasto zvonast, dug oko 1,3 cm, ima 5 jajastih režnjeva ružičaste boje. Prašnika ima deset i prašnice su blijedožute, tučak je jedan, plodnica je nadrasla. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je tvrda i gola čahura koja sadrži više svijetlosmeđih sjemenki, dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, na sjeverozapadnim Dinaridima i jugostiočnim Alpama. Raste na vapnenastom tlu čija pH vrijednost varira između 6,5-8, raste na obroncima, u svijetlim šumama, u planinskim područjima. Razmnožava se sjemenom, teže vegetativno reznicama u jesen. Živi do 100 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Rhododendron potječe od grčke riječi rhodon (ruža) i dendron (drvo).[1] Ime vrste hirsutum znači dlakav, odnosi se na listove. Na stranim jezicima nazivi su hairy alpenrose (eng.), Bewimperte Alpenrose (njem.), rhododendron cilié, rhododendron hirsute, rhododendron poilu (fr.), rododendro peloso, rododendro irsuto (tal.), dlakavi sleč (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli