Preskoči do glavnog sadržaja

Alpska ruža

Rhododendron ferrugineum

Karakteristike

Alpska ruža, hrđasti sleč ili hrđasti pjenišnik (Rhododendron ferrugineum L.) je vazdazeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Grane su uspravne, guste, visoke do 100 cm, mlade grane su tanke, hrđavoljuskaste, starije su sivosmeđe kore. Lisni pupovi su uskojajasti, ljuske su žljezdasto dlakave, cvjetni pupovi su uski do širokojajasti, ljuske su žutozelene, ušiljene, također žljezdasto dlakave. Listovi su jednostavni, dugi 1,5-3,5 cm, široki 0,5-1 cm, duguljasto eliptični, kožnati i tvrdi, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje im je prekriveno hrđavosmeđim, žljezdastim ljuskama i sa izraženom glavnom žilom, na rubovima su goli, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni i jednodomni, nalaze se na kratkoj cvjetnoj stapci, skupljeni po 5-12 u grozdaste cvatove na vrhovima grana. Čine ih zelenkasta čaška koja ima 5 nejednakih, ušiljenih režnjeva s bijelim dlakama, latice su ta,mprižičaste, duge 1-1,5 cm, do polovice srasle u cijev, izvana s žljezdastim dlakama, iznutra s kratkim dlakama. Prašnika ima obično 8, plodnica je nadrasla. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je tobolac koji u pet odjeljaka sadrži više svijetlosmeđih sjemenki dužine oko 1 mm.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje i južne Europe, od gorskog do pretplaninskog pojasa. Raste na hladnim područjima, na svijetlim do polusvjetlim mjestima, na dubokom i vlažnom tlu bogatom humusom i neutralne ili kisele reakcije, na silikatnoj podlozi. Možemo ju naći na livadama, u svijetlim crnogoričnim šumama, na rubovima šuma. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Živi do 100 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Rhododendron potječe od grčke riječi rhodon (ruža) i dendron (drvo).[1] Ime vrste ferrugineum potječe od latinske riječi ferrum (željezo), zbog crvenosmeđe boje na listovima. Hrvatski naziv hrđavi sleč ili hrđavi pjenišnik ukazuju na isto značenje.

Na stranim jezicima nazivi su rusty-leaved alpenrose, Alpine rose (eng.), Rostblättrige Alpenrose, Rostrote Alpenrose (njem.), rhododendron ferrugineux, laurier-rose des Alpes, rose des Alpes (fr.), rododendro rosso (tal.), rjasti sleč (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija