Alpska ruža Rhododendron ferrugineum

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Rhododendron ferrugineum
Sinonimi:
Azalea ferruginea (L.) Kuntze, Chamaerhododendron ferrugineum (L.) Bubani, Plinthocroma ferrugineum (L.) Dulac

Karakteristike

Alpska ruža, hrđasti sleč ili pjenišnik (Rhododendron ferrugineum L.) je zimzeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Grane su uspravne, visoke do 100 cm. Kora je sivosmeđa. Listovi su jednostavni, dugi 1,5-3,5 cm, široki 0,5-1 cm, uski, kožnati i tvrdi, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje im je prekriveno hrđavosmeđim ljuskama i sa izraženom glavnom žilom, na rubovima su goli, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni i jednodomni, crveni, skupljeni po 5-12 u grozdaste cvatove na vrhovima grana. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je tobolac koji u pet odjeljaka sadrži više svijetlosmeđih sjemenki dužine oko 1 mm.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje i južne Europe. Raste na hladnim područjima, na svijetlim do polusvjetlim mjestima, na dubokom i vlažnom tlu bogatom humusom i neutralne ili kisele reakcije, na silikatnoj podlozi. Možemo ju naći na livadama, u svijetlim crnogoričnim šumama, na rubovima šuma, od gorskog do preplaninskog pojasa. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Živi do 100 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Rhododendron potječe od grčke riječi rhodon (ruža) i dendron (drvo).[1] Ime vrste ferrugineum potječe od latinske riječi ferrum (željezo), zbog crvenosmeđe boje na listovima. Hrvatski naziv hrđavi sleč ili hrđavi pjenišnik ukazuju na isto značenje.

Na stranim jezicima nazivi su rusty-leaved alpenrose, Alpine rose (eng.), Rostblättrige Alpenrose, Rostrote Alpenrose (njem.), rhododendron ferrugineux, laurier-rose des Alpes, rose des Alpes (fr.), rododendro rosso (tal.), rjasti sleč (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli