Preskoči do glavnog sadržaja

Divlji peršin

Aethusa cynapium

Karakteristike

Divlji peršin ili mala kukuta (Aethusa cynapium L.) je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, zelena, gola, glatka, šuplja, u gornjem dijelu razgranata, visoka do 80 cm. Korijen je tanak i vretenast, bijele boje. Listovi su nasuprotni, tamnozeleni, nalaze se na kratkoj peteljci, rasperani su 2-3 puta na jajaste, glatke segmente nazubljenog ili cjelovitog ruba. Neugodnog su mirisa kad se smrve među prstima. Cvjetovi su dvospolni, bijeli, sitni, promjera oko 2 mm, gusto skupljeni u štitaste cvatove. Cvatu od lipnja do studenog. Plod je dug 3-5 mm, dozrijevanjem žut sa smeđim prugama.

Stanište

Rasprostranjen je na području gotovo cijele Europe, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na livadama, oranicama, uz potoke i slična staništa bogata dušikom, u nizinskom i brdskom području. Zaštićena je vrsta.

Etimologija

Aethusa bila je u grčkoj mitologija kćer boga mora Posejdona i Alkione. Ime vrste prevelo bi se kao pasji celer, dolazi od grčke riječi cyon, cynos (pas) i apium (celer). Na stranim jezicima nazivi su fool’s parsley, fool’s cicely, poison parsley, dog parsley (eng.), Hundspetersilie (njem.), petite ciguë, ciguë des jardins (fr.), cicuta aglina (tal.), cicuta menor, perejil de perro (špa.), pasji peteršilj (slo.).

Jedina je vrsta u svom rodu i nije u srodstvu s vrtnim peršinom (Petroselinum crispum).

Upotreba

Otrovna je biljka, cijela biljka sadrži alkaloid koji je sličan alkaloidima velike kukute i otrovne trubeljike. Zabilježeni su smrtni slučajevi trovanja čovjeka zbog sličnosti s vrtnim peršinom. Simptomi su žarenje u ustima, otežano gutanje, jako povećanje zjenice, upalu probavnog sustava, dolazi do klijenuti i prestanka disanja.[1]

Otrovanja kod životinja su rijetka, kako je biljka neugodnog mirisa i okusa životinje ju izbjegavaju a potrebno je pojesti veću količinu za otrovanje.[2] Vole je jesti koze no tada daju otrovno mlijeko[3] Sušenjem se toksini unište i kao slama smatra se neotrovnom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija