Peršin
Petroselinum crispum
Karakteristike
Peršin (Petroselinum crispum (Mill.) A. W. Hill) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Korijen je vretenast, zadebljan, dug do 25 cm. Listovi su skupljeni u rozeti, nalaze se na dugim peteljkama, tamnozeleni su, trodijelni do peterodijelni i vrlo aromatična mirisa. Druge godine stabljika naraste do 70 cm visine i stvara naizmjenične listove na kratkim peteljkama. Cvjetovi su sitni, dvospolni, skupljeni štitaste cvatove na vrhu stabljike. Čaška ima pet zubaca, vjenčić je građen od pet žućkastih latica. Plodnica je podrasla s jednim sjemenim zametkom, prašnika ima pet. Plod je 2-3 mm dugi kalavac koji se raspada (kala) na dva plodića.
Prirodno raste na području Mediterana, uzgaja se radi listova i korijena. Razmnožava se sjemenom.
Etimologija
Latinsko ime roda Petroselinum potječe od riječi selinon (staro ime za celer).[1] Na stranim jezicima nazivi su parsley (eng.), Petersilie, Petersil, Peterli (njem.), persil (fr.), prezzemolo (tal.), perejil (špa.), perrexil, salsa (port.), peteršilj (slo.).
Uzgoj
Peršin se dijeli na 2 vrste – lisnati peršin i korjenasti peršin. Korjenasti peršin uzgajali smo u niskoj, duguljastoj teglici te je kao takav zbog nemogućnosti poniranja u dubinu krenu vodoravno.
Peršinu odgovara sunčan položaj radi stvaranja eteričnih ulja te vlažna i drenirana zemlja. Dugo mu treba da proklije, više od 3 tjedana.
Skladištenje
Peršinovo lišće se može sušiti i suho spremiti za zimu. Tada se cijeli snopić odreže škarama, zaveže špagicom ili gumicom i objesi na sjenovito mjesto. Kada je potpuno lomljivo stavi se u staklenke i dobro zatvori. Drži se na tamnom i hladnom mjestu. Možemo ga i zamrznuti.
Upotreba
Upotrebljava se korijen i listovi, a i cijela stabljika kao univerzalan začin, najviše za juhe i generalno poboljšanje jela. Listovi se dodaju pred kraj kuhanja, često i zamrznuti.
Cijela zelen sadrži eterično ulje, u zrelim plodovima 3-6%, u korijenu do 0,5%. Žvakanjem svježih listova peršina negiramo neugodan miris češnjaka.
Čaj od listova pogodno djeluje na povećanje protoka mokraće te je pogodan kod anemije.