Preskoči do glavnog sadržaja

Peršin

Petroselinum crispum

Karakteristike

Peršin (Petroselinum crispum (Mill.) A. W. Hill) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Korijen je vretenast, zadebljan, dug do 25 cm. Listovi su skupljeni u rozeti, nalaze se na dugim peteljkama, tamnozeleni su, trodijelni do peterodijelni i vrlo aromatična mirisa. Druge godine stabljika naraste do 70 cm visine i stvara naizmjenične listove na kratkim peteljkama. Cvjetovi su sitni, dvospolni, skupljeni štitaste cvatove na vrhu stabljike. Čaška ima pet zubaca, vjenčić je građen od pet žućkastih latica. Plodnica je podrasla s jednim sjemenim zametkom, prašnika ima pet. Plod je 2-3 mm dugi kalavac koji se raspada (kala) na dva plodića.

Prirodno raste na području Mediterana, uzgaja se radi listova i korijena. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Petroselinum potječe od riječi selinon (staro ime za celer).[1] Na stranim jezicima nazivi su parsley (eng.), Petersilie, Petersil, Peterli (njem.), persil (fr.), prezzemolo (tal.), perejil (špa.), perrexil, salsa (port.), peteršilj (slo.).

Uzgoj

Peršin se dijeli na 2 vrste – lisnati peršin i korjenasti peršin. Korjenasti peršin uzgajali smo u niskoj, duguljastoj teglici te je kao takav zbog nemogućnosti poniranja u dubinu krenu vodoravno.

Peršinu odgovara sunčan položaj radi stvaranja eteričnih ulja te vlažna i drenirana zemlja. Dugo mu treba da proklije, više od 3 tjedana.

Skladištenje

Peršinovo lišće se može sušiti i suho spremiti za zimu. Tada se cijeli snopić odreže škarama, zaveže špagicom ili gumicom i objesi na sjenovito mjesto. Kada je potpuno lomljivo stavi se u staklenke i dobro zatvori. Drži se na tamnom i hladnom mjestu. Možemo ga i zamrznuti.

Upotreba

Upotrebljava se korijen listovi, a i cijela stabljika kao univerzalan začin, najviše za juhe i generalno poboljšanje jela. Listovi se dodaju pred kraj kuhanja, često i zamrznuti.

Cijela zelen sadrži eterično ulje, u zrelim plodovima 3-6%, u korijenu do 0,5%. Žvakanjem svježih listova peršina negiramo neugodan miris češnjaka.

Čaj od listova pogodno djeluje na povećanje protoka mokraće te je pogodan kod anemije.

Galerija fotografija