Preskoči do glavnog sadržaja

Carska kockavica

Fritillaria imperialis

Karakteristike

Carska kockavica (Fritillaria imperialis L.) je trajna biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae). Naraste do 1 metar visine i oko 30 cm širine. Listovi su naizmjenični, dugi i uski, sjajni do blijedozeleni, gusto su smješteni u pršljenovima u donjem dijelu stabljike, u gornjem dijelu izostaju no stvaraju se na samom vrhu u čupercima. Cvjetovi su široko zvonoliki, do pet ih je skupljeno na vrhu uspravne stabljike, veliki su te u obliku visećeg grozda. Javljaju se u rano proljeće, kratko traju i ubrzo stabljike odumre. Plod je kapsula sa sjemenkama.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na području zapadne i srednje Azije (Afganistan, Pakistan, zapadni dio podnožja Himalaja). Kockavicama odgovara propusno tlo i sunčano do polusjenovito mjesto. Razmnožavaju se dijeljenjem grumena ljeti ili u jesen. Lukovice se sade u zemlju položene postrance, malo prekriju grubim pijeskom i zemljom.

Postoji nekoliko kultivara koji se razlikuju u boji latica, najčešće su žute, crvene ili narančaste boje.

Etimologija

Latinsko ime roda fritillus potječe od riječi fritillus (pehar ili čaša za bacanje kocke) što se odnosi na kockaste šare listova perigona nekih vrsta.[1] Otuda dolazi i naše ime kockavica. Ime vrste imperialis dobila je zbog ljepote cvjetova koje kružno opasaju stabljiku podno čuperka na vrhu. Na stranim jezicima nazivi su crown imperial, imperial fritillary, Kaiser’s crown (eng.), Kaiserkrone (njem.), fritillaire impériale, couronne impériale (fr.), corona imperiale (tal.), corona imperial (špa.), cesarski tulipan (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija