Preskoči do glavnog sadržaja

Božur

Paeonia

Karakteristike

Božur (Paeonia L.) je rod biljaka iz porodice božurovki (Paeoniaceae). Ovisno o autorima, smatra se da rod sadrži do 40 vrsta. Listovi su duboko urezani. Cvjetovi su veliki i često mirisni, crvene, žute ili bijele boje. Cvjetovi su veliki i cvatu u proljeće.

Prirodno rastu na području Azije, Južne Europe i Sjeverozapadne Amerike.

Latinsko ime roda Paeonia potječe od Peona, boga medicine iz grčke mitologije. Asklepije je postao ljubomoran na Peona kada je izliječio boga rata Aresa, te Hada, boga podzemlja kada ga je ranio Heraklo. Da bi ga sačuvao od Asklepijevog gnjeva, Zeus je Peona pretvorio u cvijet.

Razlikujemo dvije kategorije božura – drvenaste i zeljaste vrste. Drvenastih ima oko 30, a drvenastih 8. Za nas su najznačajnije vrste:

  • zeljasti božur (Paenoia officinalis, Paeonia lactiflora) – zeljasta stabljika im ujesen usahne. Sadi se plitko tako da korijen bude pokriven s par centimetara zemlje i da crvenkasti pupovi osjete sunčeve zrake. U prirodi je rijetka biljka te se nalazi u Crvenoj knjizi vaskularne flora Hrvatske u kategoriji gotovo ugroženih biljaka.
  • drvenasti božur (Peonia suffruticosa, Paeonia lutea) –  oni se u rasadniku cijepe na korijen zeljastog božura ali se nakon par godina plemka odvoji od podloge. Razvija više izdanaka ako ga se posadi ukoso.

Uzgoj

Razmnožavanje se vrši sjemenom ili dijeljenjem. Sjeme se sije u jesen ili se starije sjeme stratificira i posije u prolkjće. Dijeljenje možemo također obaviti u jesen ili rano u proljeće.

Božur zahtijeva duboku, plodnu i dobro dreniranu zemlju obogaćenu humusom. Vrsta drvenastog božura može se saditi dublje (10-15 cm) nego zeljasti božur. Kod sadnje treba paziti da se korijenski vrat prekrije zemljom najviše 2-3 cm. Biljka ne zahtijeva konkretnu njegu, osim što je dobro odrezati cvjetove kada se osuše, te biljku odrezati do dna prije jeseni.

Upotreba

Prah od korijena božura koristi se u tretmanima za kosu kada je potrebno smiriti iritiranu kosu i smanjiti svrbež. Korijen se iskopa, stavi sušiti i naposljetku pretvori u prah. Može se koristiti kao dio tekućih ili suhih šampona, ili kao pakung.

Galerija fotografija zeljastog božura

Galerija fotografija drvenastog božura

Pregled lokacija