Preskoči do glavnog sadržaja

Američka božikovina

Ilex opaca

Karakteristike

Američka božikovina (Ilex opaca Aiton) je zimzeleni grm ili stablo iz porodice božikovina (Aquifoliaceae). Može narasti do 18 metara visine. Deblo je često vitko iako može biti promjera i do 120 cm, prekriveno je glatkom, bjelkastosivom korom koja s godinama postaje grublja i s malim izbočinama. Grane su gusto razgranate, raširene, tvore piramidalnu krošnju. Listovi su naizmjenični, imaju kratku peteljku, eliptični su, kožasti, zadebljani, bodljikavih rubova i vrhova, dužine 5-10 cm, na licu zagasito zeleni, naličje je žućkastozeleno, ostaju na stablu 2-3 godine. Cvjetovi su dvodomni, mali, zelenkastobijeli, rastu pojedinačno ili u grozdovima na tankim peteljkama, stvaraju se s novim listovima. Plodovi su crvene koštunice veličine graška koje sadrže 4 sjemenke, ostaju na stablu duboko u zimu.

Uzgojen je velik brjo kultivari koji se razlikuju prema veličini i obliku listova te boji plodova, neki kultivari su vrlo otporni na hladnoću, neki su patuljastog rasta.

Stanište

Rasprostranjen je u istočnom i jugosredišnjem području Sjedinjinih Država u Americi gdje raste na obalnim plažama te vlažnim i dobro dreniranim mjestima. Uzgaja se u parkovima i vrtovima kao ukrasno stablo.

Odgovara im prosječno tlo koje je dobro drenirano te kiselkasto, dovoljno sunčeve svjetlosti i zaštite od vjetra. Kako bi se formirali plodovi, potrebno je imati muške i ženske biljke. Razmnožavanje se radi reznicama ili sjemenom koje klija dosta sporo. Stablo sporo raste.

Etimologija

Latinsko ime roda Ilex stari je rimski naziv za hrast crniku (Quercus ilex), dano zbog sličnosti listova.[1] Ime vrste opaca odnosi se na tamnozelenu boju lišća u usporedbi sa sjajnom zelenom bojom srodne vrste aquifolium. Na stranim jezicima nazivi su American holly, Christmas holly (eng.), Amerikanische Stechpalme (njem.), houx américain (fr.), agrifoglio americano (tal.).

Upotreba

Plodovi su otrovni. Grančice su popularni ukras za božićna drvca. Drvo je bijelo, gusto, fine teksture, dobra je alternativa ebanovini.

Galerija fotografija

Pregled lokacija