Preskoči do glavnog sadržaja

Zvjezdanka

Astrantia major

Karakteristike

Velika zvjezdanka ili veliki lisjak (Astrantia major L.) je trajna zeljasta biljaka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, glatka, jednostavna ili na vrhu razgranata, gola, naraste do 90 cm visine. Rizom je poludrvenast i koso položen. Listovi su tamnozeleni, goli, sjajni i dlanasto su razdijeljeni na pet nazubljenih režnjeva. Prizemni listovi su smješteni na peteljkama dugim 10-20 cm, gornji su sjedeći. Cvjetne glavice su brojne i vrlo su ukrasne, sastavljene su od 30-50 dvospolnih ili ženskih cvjetova u samom središtu i muških cvjetova na obodu. Latica je pet, bijele su ili nježno roze boje, obrnuto jajaste, duge oko 1-5 mm. Listići čaške su jajoliko lancetasti, sa snažnim šiljkom, dugi 1-1,5 mm. Prašnika je pet. Cvate od lipnja do rujna. Plod je 4-6 mm dug, okrunjen nazupčanim rebrima.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području središnje i istočne Europe, te na Kavkazu. Staništa su listopadne ili mještovite šume, rubovi šuma i šumske čistine, livade, blizu potoka… Raste na svježim, rahlim, bazičnim, neutralnim ili slabo kiselim tlima. Nalazimo je od nizina do 2300 m nadmorske visine.

Biljka je popularna u hortikulturi te tako postoji puno raznih kultivara. Uzgaja se na cvjetnim gredicama i kamenjarima, razmnožava se sjemenom koje se sije direktno na stalno mjesto. Odgovara joj rastresito, redovito vlažno, vapnenačko tlo.

Etimologija

Latinsko ime roda Astrantia potječe od grčke riječi aster (zvijezda), zbog izgleda cvjetova. Ime vrste major znači velik. Na stranim jezicima nazivi su great masterwort (eng.), Große Sterndolde (njem.), grande astrance, grande radiaire (fr.), astranzia maggiore (tal.), sanicula hembra (špa.), veliki zali kobulček (slo.), velika zvezdanka (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija