Preskoči do glavnog sadržaja

Žuti gavez

Symphytum tuberosum

Karakteristike

Čvorasti ili žuti gavez (Symphytum tuberosum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice boražina (Boraginaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, kratko čekinjasto dlakava, naraste do 50 cm visine. Podanak je horizontalan ili ukošen, kratak, mesnat, gomoljasto zadebljan, svijetlosmeđe boje, nema vriježe. Listovi su sjedeći, široko lancetasti, rijetko dlakavi na obje strane, dugi 5-12 cm, široki 2-5 cm, nalaze se na do 7 cm dugim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, blijedožuti, viseći, skupljeni u malim ali gustim skupinama. Građeni su od čaške koja je duga 5-8 mm, većim dijelom rascijepljena u režnjeva, vjenčić je ljevkasto cjevast, dug do 2 cm, ima 5 zubaca koji su prema natrag previnuti. Cvate od ožujka do lipnja. Plod je kalavac, dijeli se na tamnosmeđe, mrežasto naborane, bradavičaste sjemenke. U razdoblju zime nadzemne biljke nema, no dolaskom toplih proljetnih dana iz rizoma ubrzo krenu rasti listovi.

Stanište

Rasprostranjen je na području zapadne, srednje i južne Europe. Raste u svijetlim listopadnim šumama na svježim ili umjereno vlažnim zemljištima, na tlu bazične, neutralne ili umjereno kisele reakcije, od nizina do 1700 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom i rizomima.

Etimologija

Latinsko ime roda Symphytum složenica je od starogrčkih riječi sympho (rasti zajedno) i phyton (biljka), u starom vijeku naziv je bio i za čitav niz biljaka koje su se koristile za zacijeljivanje ozljeda i kod prijeloma kostiju. Ime vrste tuberosus znači gomoljast, zbog oblika rizoma.[1] Na stranim jezicima nazivi su tuberous comfrey (eng.), Knoten-Beinwell, Knotige Wallwurz (njem.), consoude tubéreuse (fr.), cinfito tuberoso, consolida tuberosa (tal.), consuelda menor (špa.), gomoljasti gabez (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi. Stariji listovi i korijen sadrže alkaloide te se ne konzumiraju.

Korijen iako rijetko korišten, može se upotrebljavati u ljekovite svrhe za ozljede mišića i kostiju kao i kod ljubičastog gaveza (Symphytum officinale).

Srodne vrste

Daleko popularniji srodnik je ljubičasti gavez (Symphytum officinale) koji razlikujemo po ljubičastim cvjetovima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija