Preskoči do glavnog sadržaja

Žuti dragoljub

Tropaeolum peregrinum

Karakteristike

Žuti dragoljub (Tropaeolum peregrinum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice dragoljupki (Tropaeolaceae). Stabljika naraste do 3 metra penjući se i prekrivajući druge biljke. Listovi su veliki oko 5 cm, razdijeljeni na 3-7 režnjeva. Cvjetovi su mali, promjera 3 cm, čine ih svijetložute latice s crvenim mrljama pri osnovi, prašnika je 8. Cvate od srpnja do listopada.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima diljem svijeta. Odgovara joj stanište punog sunca, dobro drenirana ali vlažna zemlja. Potrebno joj je omogućiti potporanj ili je premjestiti negdje gdje može prekrivati grmlje i nisko drveće. Osjetljiva je na mraz te se u hladnim područjima uzgaja jedino kao jednogodišnja biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Tropaeolum potječe od grčke riječi tropaion (trofej, znak pobjede), zbog štitastih listova i cvjetova nalik na šljemove.[1] Ime vrste peregrinum također je latinskog porijekla te znači putnik ili stranac, lutalica, čime se daje do znanja da biljka nije unutar svog prirodnog staništa već je kultivirana u različitim dijelovima svijeta. Drugi naziv kanarinski dragoljub zbog jarkožute boje i izgleda cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su canary-creeper, canarybird flower, canarybird vine (eng.), capucine des Canaries, fleur-canari, vigne des Canaries (fr.), capuchina amarilla, flor del canario (špa.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija