Preskoči do glavnog sadržaja

Žuta rezeda

Reseda lutea

Karakteristike

Žuta rezeda ili žuti katanac (Reseda lutea L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice katanaca (Resedaceae). Stabljika je gola, uspravna ili se uzdiže, jednostavna je ili razgranata, naraste do 70 cm visine. Listovi su naizmjenično smješteni i različiti – prizemni listovi su cjeloviti i nerazdijeljeni, gornji su nazubljeni i dvostruko perasti. Cvjetovi su sićušni, ugodnog mirisa, oko 5-6 mm su u promjeru, nalaze se na kratkim stapkama i skupljeni su na vrhovima stabljika u guste piramidalne grozdaste cvatove koji su u početku zbijeni, kasnije izduženi. Čaška im je sastavljena od šest lapova duguljastih 2-3 mm koji ne otpadaju, a vjenčić također sadrži šest latica žutozelenkaste boje. Prašnici su mnogobrojni (10-40) s odebljalim filamentima. Cvatu od svibnja do rujna. Plod je duguljasto jajast, trobridan tobolac, na vrhu otvoren s tri šiljka, nalazi se na dugačkoj peteljci a sadrži glatke i sjajne crnosmeđe sjemenke.

Stanište

Prirodno raste u dijelovima Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Udomaćena je u Australiji gdje se smatra invazivnom biljkom i snažnim korovom. Staništa su joj umjereno vlažna, vapnenačka i plodna mjesta, livade, neobrađena zemljišta, nalazimo je uz putove i ceste. Široko je rasprostranjena, uspijeva na suncu i u polusjeni.

Medenje

Dobra je medonosna biljka, dugo cvate i pčele ju kontinuirano posjećuju sakupljajući nektar i malo peluda. Med joj je svijetložut, vrlo dobre kvalitete.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Reseda potječe od glagola resedere (izliječiti) jer se u prošlosti koristila kao ljekovita vrsta. Ime vrste lutea znači žut, u prošlosti su korijeni ove biljke služile za dobivanje žute boje. Na stranim jezicima nazivi su wild mignonette (eng.), Gelbe Resede, Gelber Wau (njem.), réséda jaune (fr.), reseda biondella (tal.), gualda (špa.), rumeni katanec (slo.).

Smještena je u rod rezeda ili katanca (Reseda) koji čine jednogodišnjih, dvogodišnjih ili višegodišnjih biljaka. Na području Hrvatske nalazi se ukupno pet vrsta, s tim da je bezmirisna rezeda (Reseda inodora) kritično ugrožena.

Vrstu je prvi službeno opisao Carl Linnaeus 1753. godine u radu Species Plantarum.

Galerija fotografija

Pregled lokacija