Preskoči do glavnog sadržaja

Žuta kamilica

Matricaria discoidea

Karakteristike

Žuta kamilica ili žuta titrica (Matricaria discoidea DC.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, razgranata i naraste do 60 cm visine. Listovi naizmjenični, goli i razdijeljeni u brojne kratke, uske i guste izdanke. Cvjetovi su skupljeni u žućkastozelene glavice konusnog oblika i nalaze se na do 3 cm dugim stapkama. Svi cvjetovi su cjevasti, tj nedostaju im uobičajeni jezičasti cvjetovi (latice) koje obično imaju glavočike. Prašnika ima pet, prašnice su im međusobno srasle. Plodnica je podrasla, građena od dva plodna lista. Cvate od lipnja do rujna. Plod je svijetlosmeđi ahenij s papusom.

Stanište

Izvorno je porijeklom iz Sjeverne Amerike te sjeveroistočne Azije, smatra se udomaćenom na području Europe, zapadne Azije, Australije i Novog Zelanda a i drugdje u svijetu. Svugdje je široko rasprostranjena kao invazivna vrsta i korov. Na području Hrvatske zabilježena je prvi puta početkom 20. stoljeća. Raste na toplim i sunčanim staništima, uz puteve, na slaboj i tvrdoj zemlji, no često je nalazimo i na kultiviranim zemljištima (vrtovi, oranice, voćnjaci). Pokazatelj je tla bogatim dušikom.

Etimologija

Latinsko ime roda Matricaria dolazi od latinske riječi matrix (maternica), čime se ukazuje na ljekovito djelovanje srodne prave kamilice (Matricaria chamomilla) za bolesti maternice i menstrualne tegobe.[1] Ime vrste discoidea latinska je riječ te znači nalik na disk. Na stranim jezicima nazivi su pineappleweed, wild chamomile, disc mayweed (eng.), Strahlenlose Kamille (njem.), falsa camomilla (tal.), matricaire odorante, matricaire sans ligules (fr.), vonjava kamilica (slo.).

Upotreba

Cvjetovi su jestivi i mogu se koristi kao čaj, mladi listovi mogu se dodavati salatama.

Srodne vrste

Žutoj kamilici srodna je prava kamilica (Matricaria recutita), koja se razlikuje po tome što ima bijele jezičaste cvjetove (“latice”) oko središnjih cjevastih cvjetova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija