Preskoči do glavnog sadržaja

Prava kamilica

Matricaria chamomilla

Karakteristike

Prava kamilica ili njemačka kamilica (Matricaria chamomilla L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata, gola, na vrhu šuplja i naraste do 60 cm visine. Listovi su smješteni naizmjenično, perasto su razdijeljeni mnogih izduženim i tankim listićima. Cvjetne glavice rastu pojedinačno na dugim stapkama, šuplje su i sastavljeni su od dvospolnih žutih cjevastih cvjetova u središtu i bijelih jezičastih cvjetova (“latica”) na rubu. Cvatu od svibnja pa sve do početka jeseni. Aromatičnog su i ugodnog mirisa. Plod je svijetlosmeđa roška sa 3 rebra, nema papus. Jedna biljka godišnje proizvede do 5300 sitnih sjemenki koje zadržavaju klijavost nekoliko godina.[1]

Prirodno je rasprostranjena u cijeloj Europi i Aziji. Može ju se naći na sunčanim mjestima, po livadama i zapuštenim zemljištima, pored puteva.

Razmnožava se sjemenom. Sjeme se sije u proljeće u dobro dreniranu zemlju na sunčano mjesto. Bere se kad je u punom cvatu i suši. Snažnog je mirisa no okus je gorak.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - -
Travanj
- - -
Svibanj
- - -
Lipanj
- - - -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinsko ime roda Matricaria dolazi od latinske riječi matrix (maternica), čime se ukazuje na ljekovito djelovanje za menstrualne tegobe. Ime vrste chamomilla potječe od grčke riječi chamáimēlon, sastavljeno od chamái (zemljana, na zemlji ili patuljast) i mḗlon (jabuka).[2]

Na stranim jezicima nazivi su chamomile, Italian camomilla, German chamomile (eng.), Echte Kamille (njem.), camomille sauvage, matricaire camomille, petite camomille, camomille allemande (fr.), camomilla (tal.), manzanilla de Castilla, manzanilla alemana, dulce, cimarrona (špa.), camomila-vulgar, camomila-alemã, camomilha (port.), prava kamilica (port.).

Upotreba

Najčešće se koriste samo cvjetovi koji se sakupljaju u lipnju i srpnju te se od njih priprema čaj. Smiruje živce i mišićna tkiva u probavnom sustavu a korisni su kod nadutosti, usporene probave, nemira, nesanice, razdražljivosti… Siguran je za korištenje i za dojenčad.

  • Čaj od dvije žličice cvjetova prelije se šalicom kipuće vode, ostavi 10 min poklopljeno i procijedi. Pije se 3x dnevno.

Eterično ulje dobiveno parnom destilacijom cvjetova bogato je azulenom što ulju daje plavu boju. Posjeduje snažna protuupalna svojstva.

Srodne vrste

Pravoj kamilica srodna je žuta kamilica (Matricaria discoidea), no ona za razliku od prave kamilice nema bijele jezičaste cvjetove.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
cvijet
Srpanj
VII
cvijet
Kolovoz
VIII
cvijet
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija