Preskoči do glavnog sadržaja

Zorica

Anthocharis cardamines

Karakteristike

Zorica (Anthocharis cardamines L.) je dnevni leptir iz porodice bijelaca (Pieridae). Krila su bijela, mužjaci imaju izraženu veću narančastu boju u vršnom dijelu prednjih krila. Na prednjim krilima vidljiva je crna poprečna mrljica u narančastom dijelu, a donja strana stražnjih krila kod oba spola je žutozeleno šarena. Ženka se razlikuje od mužjaka prema tome šuo su joj prednja krila više zaobljena i crnkasta. Promjer krila im je 2-3 cm, kod mužjaka i do 4,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka najčešće pojedinačno polaže jajašca na zeljaste stabljike livadne režuhe (Cardamine pratensis), češnjače (Alliaria petiolata), jednogodišnje srebrenke (Lunaria annua), gušarke (Arabis), oranja (Sisymbrium)… Jajašca su narančasta, duguljasta, na krajevima ušiljena. U toj fazi su negdje od svibnja do srpnja, u trajanju od 4-12 dana. Gusjenica je bjelkastozelena, prekrivena sitnim crnim točkama i svijetlih bočnih pruga na prvom i petom kolutiću, vitka, duga 3 cm. Stadij gusjenice traje 3-5 tjedana. Kukuljica je zelenkasta, bijelih bočnih pruga i crvenkastih crta, vitka, savijenog glavnog dijela i ušiljena, pričvršćena ljepljivim nitima na stabljike. U obliku kukuljice prezimljuje.

Leti od ožujka do srpnja. Hrani se cvjetnim nektarom.

Stanište

Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi izuzev krajnjeg sjevera, te u Aziji sve do Japana. Česta je vrsta, staništa su joj vlažne livade, rubovi šuma, svijetle bjelogorične šume, od nizinskih područja do 2200 m nadmorske visine. Kod nas je ima kako u kontinentalnom dijelu, tako i u primorskom području uključujući i otoke.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su orange tip (eng.), Aurorafalter (njem.), aurore (fr.), aurora (tal.), mariposa aurora, mariposa musgosa (špa.), zorica (slo., sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija