Češnjevka Alliaria petiolata

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Alliaria petiolata
Sinonimi:
Alliaria officinalis Andrz. ex DC., Erysimum alliaria L., Sisymbrium alliaria (L.) Scop.

Karakteristike

Češnjača ili češnjevka (Alliaria petiolata (M. Bieb.) Cavara et Grande) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Naraste do 1 metar visine stvarajući duguljaste, uspravne, rebraste stabljike koje su u donjem dijelu posute dlačicama a u gornjem dijelu gole i jednostavne ili tek slabo razgranate. Korijen je vretenast. Listovi su srcoliki ili trokutasti, tupo nazubljenih rubova, nalaze se na do 12 cm dugoj petlejci. Cvjetovi rastu na vrhu biljke na tankim peteljkama stvarajući grozdasti cvat s po četiri bijele latice smještene u križ. Cvjetovi su jednodomni, imaju tanke peteljke i tvore grozdaste cvatove. Čaška je građena od blijedozelenih, usko jajastih listića, vjenčić ima bijele listiće. Cvate u drugoj godini od početka do kraja proljeća. Plodovi su duguljaste mahunice dužine 2-8 cm koje sadrže obilje crvenosmeđih, hrapavih sjemenki dužine oko 3 mm.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje malo nektara i peluda.

Stanište

Prirodno raste na području cijele Europe, a danas rasprostranjena u većem dijelu svijeta smatra se snažnom invazivnom biljkom, naročito u Sjevernoj Americi. Nalazimo je na polusjenovitim ili sjenovitim mjestima listopadnih šuma, uz puteve i uz rubove šuma. Odgovara joj svježe, bogato i rastresito tlo. Lako se zasijava i snažno potiskuje okolne biljke a sjeme joj je vrlo otporno i može proklijati i nakon par godina hibernacije.

Etimologija

Svi dijelovi biljke (listovi, stabljika i korijen) kada se zgnječe ili protrljaju daju snažan miris na češnjak odakle i potječe njeno hrvatsko ime, a također i izvedenica latinskog roda (Allium znači luk). Na stranim jezicima poznata je kao garlic mustard, poor man’s mustard (eng.), Knoblauchsrauke, Lauchkraut (njem.), herbe à ail, alliaire officinale (fr.), alliaria (tal.), aliaria (špa.), česnovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je cijela mlada biljka, mladi plodovi i zrelo sjeme od kojeg se može raditi senf. Mladi listovi mogu se dodavati salatama i umacima kojima daju blagi okus na češnjak (za razliku od češnjaka češnjevka ne daje neugodan zadah) ili se sušiti i koristiti kao čaj. Listovi sadrže 150-200 mg% vitamina C, oko 7 mg% karotina. Sjeme sadrži oko 30% masnog ulja.[1]

Galerija fotografija

Podijeli