Preskoči do glavnog sadržaja

Zlatnica

Solidago

Karakteristike

Zlatnica (Solidago) je rod višegodišnjih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Rod bilježi oko 120 vrsta, većinom trajnica koje gusto naseljavaju prostrana, sunčana mjesta. Prirodno većina vrsta potječe iz Sjeverne Amerike, ali kako su ih ljudi u početku razmnožavali kao ukrasne biljke, neke vrste danas su kozmopolitski rasprostranjene svugdje kao invazivna vrsta. Najčešće nastanjuju zapuštena zemljišta i veće bivše kultivirane površine.

Najznačajnije vrste

  • prava zlatnica (Solidago virgaurea)
  • gustocvjetna zlatnica (Solidago canadensis)
  • velikocvjetna zlatnica (Solidago gigantea)

Zlatnice su medonosne biljke i cijenjena pčelinja ispaša u kasno ljeto i ranu jesen. Izumitelj Thomas Edison istraživao je potencijal zlatnice (Solidago latissimifolia) kako bi se od listova značajnih zbog udjela lateksa istražila mogućnost izrade automobilskih guma.

Latinsko ime roda Solidago potječe od riječi solidare (učvrstiti, zacijeliti), zbog upotrebe prave zlatnice (Solidago virgaurea) za liječenje rana.[1]

Prava zlatnica (Solidago virgaurea)

Prava zlatnica (Solidago virgaurea

Autohtona je vrsta kod nas. Stabljika je gola s izmjeničnim listovima, razgranata u gornjem dijelu i naraste do 100 cm visine. Donji listovi su na peteljkama, dok su srednji i gornji listovi sjedeći. Cvjeta od srpnja do listopada žutim cvjetovima skupljenima u metlice. Raste na području Europe, Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Ime vrste virgaurea znači zlatna šiba (virga – šiba, auerus – zlatni).

Ova vrsta zlatnice popularna je biljka u narodnoj medicini. Sakuplja se nadzemni dio biljke tijekom cvatnje i značajna je za mokraćni sustav. Pospješuje mokrenje te se koristi kod bubrežnih kamenaca i infekcija. Mogu je koristiti i sasvim mala djeca.

  • 1 žličica suhe biljke prelije se sa šalicom kipuće vode te ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Procijedi se i tako svježe pripravljen infuz (čaj) pije se 3x dnevno.

Galerija fotografija