Zlatna kiša Laburnum anagyroides

Carstvo:
Red:
Fabales
Porodica:
Potporodica:
Faboideae
Tribus:
Genisteae
Vrsta:
Laburnum anagyroides
Sinonimi:
Cytisus laburnum L., Laburnum vulgare J.Presl

Karakteristike

Obična zanovijet ili zlatna kiša (Laburnum anagyroides Medik.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naraste do 7 metara visine tvoreći duge grane. Kora je maslinastosmeđa do crna, glatka, na starim biljkama ispucala, mlade grane su zelenkasti i svilasto dlakave. Listovi su naizmjenični, trodijelni i nalaze se na dugim peteljkama. Njihove liske su jajolikog oblika, na licu tamnozelene i gole a na naličju svjetlije i dlakave. Cvjetovi su žuti, dugi oko 2 cm, nalaze se na svilasto dlakavim cvjetnim drškama, skupljeni su po 20-30 u viseće grozdaste cvatove. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je mahuna duga 3-5 cm koja sadrži više crnih, plosnatih sjemenki.

Rasprostranjena je biljka u srednjoj i južnoj Europi te u zapadnoj Aziji, odgovaraju joj svijetle listopadne šume. Sadi se i kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima. Razmnožava se sjemenom i reznicama. Odgovaraju joj sunčana ili polusjenovita područja. Dok je biljka mlada potrebno ju je često zalijevati i održavati zemlju vlažnom.

Medenje

Dobra je medonosna biljka, pčele sakupljaju nektar i malo peluda. Dnevni unos može biti do 6 kg po košnici, ukupan do 40 kg, a na 1 ha može se sakupiti do 400 kg meda.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Laburnum stari je naziv za biljku, što nam je poznato od Plinija.[2] Ime vrste anagyroides potječe od naziva roda za smrdljivu jasiku (Anagyris foetida) koju kod nas možemo naći na području Dalmacije, te grčke riječi eidos (forma, tip), zbog sličnosti biljke.[3] Na stranim jezicima nazivi su common laburnum, golden chain, golden rain (eng.), Gemeine Goldregen, Gewöhnlicher Goldregen (njem.), cytise faux ébénier, cytise à grappes, cytise aubour, faux ébénier (fr.), maggiociondolo, laburno, avorniello, cantamaggio (tal.), lluvia de oro, laburno, citiso, falso ébano (špa.), navadni nagnoj (slo.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke sadrže otrovni alkaloid citizin. Simtomi trovanja su znojenje, vrtoglavica, usporen puls, jako povraćanje. Dokumentirana su trovanja djece koja su pojela samo dvije sjemenke.[4] Opisana su i trovanja mlijekom koza koje su brstile zanovijet.[5]

Drvo je tvrdo, pogodno je za obradu, dobro se polira, koristi se za izradu glazbenih instrumenata.

Galerija fotografija

Podijeli