Preskoči do glavnog sadržaja

Vrtni kokotić

Consolida ajacis

Karakteristike

Vrtni kokotić (Consolida ajacis (L.) Schur) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna i često u gornjem dijelu razgranata, visoka do 100 cm. Listovi su naizmjenični, duboko razdijeljeni na više duguljastih i uskih listića, prizemni listovi nalaze se na dugoj peteljci, gornji listovi imaju sve kraće peteljke dok su oni vršni sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, veliki 2-3,5 cm, skupljeni u guste grozdaste cvatove na vrhovima stabljika i postranih izboja. Čine ih pet vanjskih listića i dva unutarnja, gornji vanjski listić ima prema dolje svinutu ostrugu. Prašnika ima mnogo, plodnica je jedna, ima više sjemenih zametaka. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je izdužena kapsula koja sadrži brojne sitne, crne, izbrazdane sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji, u Sjevernu Ameriku je unešena i danas se smatra udomaćenom. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i cvjetnjacima. Razmnožava se sjemenom i vrlo lako se samostalno zasije te na proljeće nikne puno mladih biljaka.

Etimologija

Naziv roda Consolida bio je naziv za neku danas nepoznatu biljku kod Rimljana, potječe od latinske riječi consolido (učvrstiti, ojačati) zbog svojstava da se ta biljka koristila da liječi rane i lomove kostiju. Ime vrste ajacis dano je zbog sličnosti srednje usne mednog lista koja liči na slova aia. Prema Ovidiju iz krvi Ajanta, starogrčkog mitološkog junaka koji se borio u Trojanskom ratu, nastao je cvijet na kojem su se mogla pročitati njegova početna slova. Sama riječ aia bio je i grčki bojni poklik.[1]  Na stranim jezicima nazivi su doubtful knight’s spur, rocket larkspur (eng.), Garten-Feldrittersporn, Gartenrittersporn (njem.), dauphinelle cultivée (fr.), speronella fior-cappuccio (tal.), vrtna ostrožnica, vrtni ostrožnik (slo.), baštenski žavornjak (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija