Preskoči do glavnog sadržaja

Visoka grozničnica

Scutellaria altissima

Karakteristike

Visoka grozničnica (Scutellaria altissima L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, dlakava, visoka 40-100 cm. Listovi su nasuprotni, jajasti ili ovalni, dugi 5-15 cm, široki 2-5 cm, ušiljeni, nazubljenih rubova, dlakavi, na licu su tamnozeleni i goli ili rijetko dlakavi, naličje je svjetlije i obrasli kratkim dlačicama, nalaze se na žljebastoj peteljci dugoj 1-3 cm. Pricvjetni listovi su manji i cjelovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, dugi oko 15 mm, u parovima su skupljeni u do 30 cm duguljaste cvatove te su okrenuti na jednu stranu. Građeni su od zvonaste, crvenoljubičasto nahukane čaške i vjenčića koji je dlakav, 3-4 puta duži od čaške, prekriven sitnim dlačicama, modroljubičaste gornje usne dok je donja usna bijela. Prašnika ima 4, antere tek kratko izviruju. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je kalavac, plodići su jajasti, plosnati, gusto prekrivenihrapavim zvjezdastim dlačicama.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u zapadnoj i Maloj Aziji.  Raste na sunčanim i polusvijetlim staništima, na rahlom, bogatom tlu kiselkaste reakcije i umjereno bogatom dušikom, u listopadnim šumama i u grmlju.

Etimologija

Naziv roda Scutellaria potječe od latinske riječi sctuella (zdjelica) zbog ljuske na gornjoj usni čašice.[1] Ime vrste altissima superlativ je latinskih riječi altus, alta (visok). Na stranim jezicima nazivi su somerset skullcap, tall skullcap (eng.), Hohes Helmkraut (njem.), scutellaire élevée (fr.), scutellaria maggiore (tal.), visoka čeladnica (slo.).

Galerija fotografija