Preskoči do glavnog sadržaja

Veliki businjak

Pulicaria dysenterica

Karakteristike

Veliki businjak (Pulicaria dysenterica (L.) Bernh.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, dlakava, u gornjem dijelu jako razgranata, naraste do 60 cm visine. Listovi su dlakavi, jajasto duguljasti, srcoliki pri osnovi, sjedeći i djelomično obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, zlatnožuti, skupljeni u glavice čime čine rahle gronjaste cvatove. Cvatu od srpnja do listopada. Dobra je medonosna biljka, cvjetove rado posjećuju pčele kojima daje nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Raste na obalama potoka, izvora, uz ceste i rubove šuma. Razmnožava se sjemenom. Zaštićena je biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Pulicaria dobila je od latinske riječi pulex (buha), zbog jakog i neugodnog mirisa u prošlosti se koristila kao sredstvo protiv kukaca.[1] Na stranim jezicima nazivi su meadow false fleabane (eng.), Große Flohkraut, Ruhr-Flohkraut (njem.), hierba de gato (špa.), incensaria comune (tal.), erva-das-disenterias (port.), srčastolistna bolhača (slo.).

Upotreba

Zbog neugodnog mirisa u prošlosti se koristila za tjeranje kukaca.

Galerija fotografija

Pregled lokacija