Preskoči do glavnog sadržaja

Velecvjetna gorska metvica

Calamintha grandiflora

Karakteristike

Velecvjetna gorska metvica ili velecvjetna marulja (Calamintha grandiflora (L.) Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, uzdižuća ili povijena, tupo četverobridna, dlakava, visoka 20-60 cm. Podanak je horizontalan, puzajuć i tanak. Listovi su nasuprotni, jednostavni, ovalni, dugi 3-8 cm, široki 2-5 cm, nazubljenih rubova, na licu goli, na naličju rijetko i kratko dlakavi, nalaze se na peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, jako izduljeni, dugi 3-4 cm, nalaze se na 2-5 mm dugim peteljkama, pojedinačni su ili skupljeni po 2-6 u cvatove u pazušcima gornjih listova. Čaška je cjevasta, duga oko 1 cm, ima pet ušiljenih zubaca trepavičasto dlakavih. Vjenčić je dvousnat, ljubičast, cijev je duga 2,5-4 cm čime je dvostruko duža od čaške. Prašnika je četiri, kratkih su, nalaze se ispod gornje usne vjenčića. Cvate od lipnja do rujna. Plodovi su goli i potpuno crni oraščići.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj i jugozapadnoj Aziji, u sjevernoj Africi. Raste na sunčanim ili polusvjetlim staništima, na suhim, humusnim tlima umjereno bogatim dušikom te bazične, neutralne ili umjereno kisele reakcije, od gorskog do planinskog pojasa.

Etimologija

Naziv roda Calamintha potječe od grčkih riječi kalos (lijep) i minthe (metvica). Ime vrste grandiflora sastavljeno je od latinskih riječi grandis (velik, veličanstven) i flora (cvijet), čime se ukazuje na krupne cvatove. [1] Na stranim jezicima nazivi su large-flowered calamint, showy calamint, mint savory (eng.), Großblütige Bergminze (njem.), calament à grandes fleurs, sarriette à grandes fleurs, thé d’Aubrac (fr.), mentuccia montana (tal.), calamento de flor grande, calamento de montaña (špa.), velecvetni čober (slo.).

Upotreba

Jestiva je i aromatična biljka, listovi i cvjetovi koriste se začin ili u čajevima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija