Preskoči do glavnog sadržaja

Vajgela

Weigela florida

Karakteristike

Obična ili mnogocvjetna vajgela (Weigela florida (Bunge ) A.DC.) je listopadna biljka iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Stabljike narastu do 2 metra visine razvijajući grmolik oblik. Listovi su jednostavni, ovalni, ušiljeni, nazubljenih rubova, dugi 5-15 cm, na licu goli, naličje je malo dlakavo, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su roze, ljubičaste ili bijele boje, skupljeni po 3-4. Obilno cvatu od sredine proljeća ili početkom ljeta. Plod je gola kapsula koja sadrži mnogo malih okriljenih sjemenki, dozrijeva u jesen

Uzgoj

Porijeklom je iz istočne Azije. Često se uzgaja kao dekorativna biljka u dvorištima i parkovima, sadi se pojedinačno ili u grupama.

Razmnožava se reznicama koje je najbolje uzimati tokom ljeta. Odgovara joj dobro drenirano tlo, uspijeva na sunčanom području ili laganoj polusjeni. Obilno cvate na prošlogodišnjim granama te je zbog tog razloga orezivanje najbolje činiti netom poslije cvatnje. Privlači brojne kukce i ptice. Otporna je na niske temperature do -20°C i na gradska onečišćenja. Može se uzgajati i u velikoj posudi iako se najčešće uzgaja kao soliterna biljka ili kao ukrasna živica.

Etimologija

Latinsko ime roda Weigela nazvan je prema njemačkom znanstevniku i profesoru botanike Christianu Ehrenfriedu Weigelu (1748. – 1831.). Ime vrste florida znači cvjetni.[1] Na stranim jezicima nazivi su rose weigela, old fashioned weigela (eng.), Liebliche Weigelie (njem.), weigélie fleurie (fr.), navadna vajgela (slo.).

Rod vajgela ovisno o autoru sadrži do 38 vrsta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija