Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasni hmelj

Justicia brandegeeana

Karakteristike

Sobni ili ukrasni hmelj (Justicia brandegeeana Wassh. & L.B.Sm.) je zimzelena biljka iz porodice primoga (Acanthaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 1 metar visine. Listovi su zeleni, ovalni, gusto prekriveni dlačicama, dugi su 3-7 cm, nalaze se na peteljkama dugim 1 cm. Cvjetovi su neupadljivi, bijeli, ljubičasti, malih pjegica na donjoj usni i u unutrašnjosti a okruženi su upadljivim ušiljenim pricvjetnim listovima (braktejama koji su poredani kao crijepovi na krovu, ovisno o količini sunca postanu crvenosmeđi, a ostaju i nakon što cvjetovi odumru. Cvjetovi su ukupno dugi do 15 cm a po 2-3 su skupljeni zajedno. Plod je dlakava kapsula promjera oko 1 cm koja sadrži glatke sjemenke.

Stanište

Prirodno raste na području Latinske Amerike (Meksiko, Gvatemala, Honduras), udomaćen je u Južnoj Americi. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka, s tim da je preko ljeta možemo držati vani na cvjetnoj gredici.

Traži toplo (iznad 18°C) i svijetlo stanište, bez jakog sunca, zemlju bogatu humusom i dobro drenirano tlo. Ukoliko se drži vani, dolaskom hladnih jesenskih dana unosi se na zaštićeno mjesto a prezimljuje na temperaturi 12-15°C. Obilno se zalijeva za vrijeme vrućih dana, zimi se zalijeva štedljivo, tek toliko da se zemlja drži blago vlažnom. Prihranjuje se najviše u fazi aktivnog rasta ljeti svaka 2-3 tjedna tekućim gnojivom.

Razmnožavanje se vrši reznicama dužine 7-10 cm koje se uzimaju na orezanim biljkama i stave u mješavinu treseta i oštrog pijeska. Dobro se ukorjenjuju u povoljnim uvjetima gdje je vlažni zrak i stalna temperatura oko 18-22°C. Presađuje se kada korijenje premaši veličinu tegle, obično svake 2-3 godine dok je starijim biljkama dovoljno zamijeniti površinski sloj zemlje kompostom.

Razvijeni su raznoliki kultivari koji se razlikuju primarno prema boji cvjetova.

Etimologija

Latinsko ime roda Justicia dano je u čast istaknutom škotskom hortikulturistu Sir Jamesu Justiceu (1698. – 1763.). Ime vrste dodijeljeno je prema američkom botaničaru Townshend Stith Brandegee (1843.- 1925.). Druga naša imena su sobni hmelj, biljka račić ili biljka škamp koji je dobila zbog cvatova koji podsjeća na škampove. Na stranim jezicima nazivi su Mexican shrimp plant, shrimp plant, false hop (eng.), camarón (špa.), flor-camarão, beloperone (port.), mehiška hmeljnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija