Ukrasni hmelj Justicia brandegeeana

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Justicia brandegeeana
Sinonimi:
Beloperone guttata Brandeg., Calliaspidia guttata (Brandegee) Bremek., Drejerella guttata (Brandegee) Bremek.

Karakteristike

Sobni ili ukrasni hmelj (Justicia brandegeeana Wassh. & L.B.Sm.) je zimzelena biljka iz porodice primoga (Acanthaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 1 metar visine. Listovi su zeleni, ovalni, gusto prekriveni dlačicama, dugi su 3-7 cm, nalaze se na peteljkama dugim 1 cm. Cvjetovi su bijeli, ljubičasti malih pjegica na donjoj usni i u unutrašnjosti. Okruženi su ušiljenim pricvjetnim listovima (braktejama), koji su poredane kao crijepovi na krovu. Oni ovisno o količini sunca postanu crvenosmeđi, a ostaju i nakon što cvjetovi odumru. Cvjetovi dugi do 15 cm, skupljeni po 2-3 u skupine. Plod je dlakava kapsula promjera oko 1 cm koja sadrži glatke sjemenke.

Stanište

Prirodno raste na području Latinske Amerike (Meksiko, Gvatemala, Honduras), udomaćen je u Južnoj Americi. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka, s tim da je preko ljeta možemo držati vani na cvjetnoj gredici.

Dobro drenirano tlo. Raznoliki su kultivari koji se razlikuju prema boji cvjetova. pricvjetni listovi 15-20 mm. Razmnožavanje se vrši reznicama koje se uzimaju na orezanim biljkama, reznice se dobro ukorjenjuju u povoljnim uvjetima gdje je vlažni zrak i temperatura 20-25°C. Traži toplo (iznad 18°C) i svijetlo stanište, bez jakog sunca, zemlju bogatu humusom. Ukoliko se drži vani, dolaskom hladnih jesenskih dana unosi se na zaštićeno mjesto a prezimljuje na temperaturi 12-15°C. Obilno zalijevati za vrijeme vrućih dana, kasnije štedljivo no da se ne osuši.

Etimologija

Latinsko ime roda Justicia dano je u čast istaknutom škotskom hortikulturistu Sir Jamesu Justiceu (1698. – 1763.). Ime vrste dodijeljeno je prema američkom botaničaru Townshend Stith Brandegee (1843.- 1925.). Druga naša imena su sobni hmelj, biljka račić ili biljka škamp koji je dobila zbog cvatova koji podsjeća na škampove. Na stranim jezicima nazivi su Mexican shrimp plant, shrimp plant, false hop (eng.), camarón (špa.), flor-camarão, beloperone (port.), mehiška hmeljnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli