Preskoči do glavnog sadržaja

Jakobinija

Justicia carnea

Karakteristike

Jakobinija ili justicija (Justicia carnea Lindl.) je trajna zeljasta biljka iz porodice primogovki (Acanthaceae). Stabljike su uspravne, četverobridne, grmolikog, umjereno razgranatog rasta, visoke do 150 cm. Listovi su jednostavni, nasuprotni, tamnozeleni, ovalno kopljasti, dugi 10-20 cm, cjelovitog ruba, goli ili malo baršunasto dlakavi, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su skupljeni u velike guste klasaste cvatove, crveni su, ružičaste ili narančaste boje, cvatu od proljeća do jeseni. Plod je kapsula koja sadrži do četiri sjemenke.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u tropskim područjima Južne Amerike (istočni Brazil). Kod nas se uzgaja u lončanicama jer ne podnosi mraz i niske temperature. Raste na svijetlom mjestu, najbolje polusjena, jer ne trpi izravno sunce. Temperatura bi se trebala kretati do 25°C, a zimi od 16°C do 18°C. U proljeće je možemo iznijeti van, tad obično radimo i presađivanje kada biljke skratimo i posadimo u humusnu zemlju. Razmnožava se reznicama koje se također uzimaju u proljeće i to nakon cvatnje, stavljamo ih pod stakleno zvono, na svijetlo mjesto, dalje od direktnog sunca. U vrijeme rasta zalijevamo je obilno i to vodom sobne temperature, zimi je prskamo vodom jer ne podnosi suhi zrak. Često zalijevamo i prskamo listove. Prihranjivanje se može raditi cijele godine, posebno ljeti.

Suhi zrak pogoduje napadu lisnih ušiju i crvenog pauka. Suh busen ili previsoke temperature dovode do opadanja listova ili cvjetova.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast škotskog hortikulturista Jamesa Justicea (1698. – 1763.). Ime vrste carnea znači crven kao meso. Na stranim jezicima nazivi su Brazilian plume flower, Brazilian-plume, king’s crown, flamingo flower, jacobinia (eng.), JakobinieBrasilianische Justizie (njem.), mesnordeča justicija (slo.).

Rod Jacobinia sadrži oko 50 vrsta,  rastu u tropskim područjima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija