Jakobinija Justicia carnea

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Justicia carnea
Sinonimi:
Jacobinia carnea, Cyrtanthera magnifica Nees

Karakteristike

Jakobinija ili justicija (Justicia carnea Lindl.) je trajna zeljasta biljka iz porodice primogovki (Acanthaceae). Uspravnog je i grmolikog, umjereno razgranatog rasta, naraste do 150 m visine. Listovi su tamnozeleni, dugi do 20 cm, cjelovitog ruba, malo baršunasto dlakavi, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su skupljeni u velike guste klasaste cvatove, crveni su, ružičaste ili narančaste boje, cvatu od proljeća do jeseni. Plod je kapsula koja sadrži do četiri sjemenke.

Uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u tropskim područjima Južne Amerike (istočni Brazil). Kod nas se uzgaja u lončanicama jer ne podnosi niske temperature. Raste na svijetlom mjestu, najbolje polusjena, jer ne trpi izravno sunce. Temperatura bi se trebala kretati do 25°C, a zimi od 16°C do 18°C. U proljeće je možemo iznijeti van, tad obično radimo i presađivanje kada biljke skratimo i posadimo u humusnu zemlju. Razmnožava se reznicama koje se također uzimaju u proljeće i to nakon cvatnje, stavljamo ih pod stakleno zvono, na svijetlo mjesto, dalje od direktnog sunca. U vrijeme rasta zalijevamo je obilno i to vodom sobne temperature, zimi je prskamo vodom jer ne podnosi suhi zrak. Često zalijevamo i prskamo listove.

Suhi zrak pogoduje napadu lisnih ušiju i crvenog pauka. Suh busen ili previsoke temperature dovode do opadanja listova ili cvjetova.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast škotskog hortikulturista Jamesa Justicea (1698. – 1763.). Ime vrste carnea znači crven kao meso. Na stranim jezicima nazivi su Brazilian plume flower, Brazilian-plume, flamingo flower, jacobinia (eng.),

Rod Jacobinia sadrži oko 50 vrsta,  rastu u tropskim područjima.

Galerija fotografija

Podijeli