Preskoči do glavnog sadržaja

Trst

Arundo donax

Karakteristike

Obični trst (Arundo donax L.) je trajna biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljike su uspravne ili uzdignute, robusne i debele premda su šuplje, promjera do 35 mm. Gusto rastu i impozantnog su rasta, narastu obično oko 4 metra visine premda mogu i dvostruko više. Korijenje je duboko do 1 metar, podanci su vlaknasti i snažni. Listovi su naizmjenični, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku, dugi su do 60 cm, široki 2-5 cm. Cvjetovi su gusto skupljeni u uspravne i rahle metličaste cvatove duge do 60 cm. Cvatu od kolovoza do prosinca. Plod je pšeno.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta na području oko Sredozemlja i u zapadnoj Aziji, raste na vlažnim staništima, uz rijeke i kanale često u velikim skupinama. Cvjetovi su sterilni, te se trst razmnožava vegetativnim putem, pomoću podanaka. Može se uzgajati kao ukrasna biljka i radi zaštite od jakog vjetra, no mogla bi postati invazivna.

Etimologija

Latinski naziv roda Arundo bilo je ima za trsku kod starih pisaca (Vergilije, Horacije, Ovidije). Ime vrste donax potječe od grčke riječi doneo (klatim se), zbog stabljika koje se na vjetru gibaju lijevo-desno.[1] Na stranim jezicima nazivi su giant cane, Spanish cane, wild cane, giant reed (eng.), Pfahlrohr, Riesenschilf, Spanisches Rohr (njem.), canne de Provence, roseau à quenouilles, grand roseau (fr.), canna comune (tal.), caña común, caña de Castilla, cañabrava (špa.), cana-do-reino, cana-vieira (port.), navadni trstikovec, navadna kanela, navadna trstenika (slo.).

Upotreba

Stabljike mogu poslužiti za izradu ograda, nadstrešnica, kao potporanj za uzgoj rajčica i drugih povrtnih kultura, kao izvor celuloze radi proizvodnje papire. Koristi se za izradu puhačkih instrumenata (jezičak za flautu, obou, klarinet…). Od peluda se može dobiti žuta boja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija