Trozubi kaćun Neotinea tridentata

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Neotinea tridentata
Sinonimi:
Orchis tridentatus A. i G., Orchis variegata All

Karakteristike

Trozubi kaćun (Neotinea tridentata (Scop.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase) biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, svijetlosiva, u gornjem dijelu bridasta, visoka 10-40 cm. Gomolji su kuglasti ili duguljasti. Listovi su lancetasti, prizemnih listova ima 5-6, dok ih je 1-2 na stabljici. Cvjetovi su skupljeni su u guste, u početku okruglaste, kasnije jajaste cvatove. Listovi ocvijeća tvore kacigu s tri zubića. Medna usna je gola, bijela ili svijetloljubičasta, cijela prekrivena purpurnim pjegama, trorežnjasta, u vršnom dijelu režanj je raširen, svi su na vrhu malo nazubljeni. Ostruga je valjkasta, usmjerena prema dolje. Cvate u svibnju i lipnju.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj i srednjoj Europi od zapadnog dijela gdje je Španjolska sve do zapadne Azije. Raste na suhim livadama, na rubovima šuma i u svijetlim šumama. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Ime vrste tridentata potječe od latinskih riječi tri (tri) i dentatus (nazubljen), dano zbog listića ocvijeća koji tvore kacigu s tri zubića. Na stranim jezicima nazivi su three-toothed orchid (eng.), Dreizähniges Knabenkraut (njem.), orchis dentelé, orchis tridenté (fr.), orchidea screziata (tal.), trizoba kukavica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli