Preskoči do glavnog sadržaja

Medeni kaćun

Neotinea ustulata

Karakteristike

Medeni kaćun ili crnocrveni kaćun (Neotinea ustulata (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, cilindrična, visoka, 10-30 cm. Gomolji su kuglasti ili jajasti, imaju debelo sporedno korijenje. Prizemni listovi skupljeni su po 3-5 u rozeti, kopljasti su, dugi 3-9 cm, izražene nervature, nemaju mrlja. Listovi na stabljici su manji i cijeli obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su po 15-60 skupljeni u guste valjkaste cvatove. Ugodna su mirisa na med. Ocvijeće cvjetova na vrhu cvata je crvenkastosmeđe, medna usna je trorežnjasta, bijela, prekrivena rijetkim purpurnocrvenim mrljicama. Ostruga je kratka, čunjasta i tupa, okrenuta prema dolje. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je tobolac koji sadrži mnogo malih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na suhim ili vlažnim od nizina do planinskog pojasa. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Ime vrste ustulata znači pjegav, hrđav kao od plamenjače, spaljen.[2] Na stranim jezicima nazivi su burnt-tip orchid (eng.), Brand-Knabenkraut (njem.), orchis brûlé (fr.), orchide bruciacchiata (tal.), orquídea manchada (špa.), pikastocvetna kukavica, ogorelček (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija