Preskoči do glavnog sadržaja

Trožilna merinka

Moehringia trinervia

Karakteristike

Trožilna merinka (Moehringia trinervia (L.) Clairv.) je jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je polegnuta ili povijena, jako ragranata od osnove s mnogobrojnim postranim izdancima, visoka 10-30 cm. Listovi su nasuprotni, jajasti ili duguljasto jajasti, donji su na dužim peteljkama, na vrhu imaju kratak šiljak, na rubovima dlakavi, na naličju je izraženo 3-5 žila. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, veliki do 1 cm, nalaze se na peteljkama koje su dvostruko duže od listova. Čašku čine pet golih, ušiljenih listića dugih 4-5 mm, vjenčić je građen od pet bijelih latica koje su kraće od čaške. Prašnika je 10. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je okruglasta kapsula koja sadrži smeđe, sjajne i glatke, bubrežaste sjemenke veličine oko 1 mm. Dozrijeva od lipnja do listopada.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dobrim dijelom Azije i u sjevernoj Africi, u Sjevernu Ameriku je unešena. Raste na polusvijetlim, umjereno toplim staništima na svježim tlima, nalazimo je u listopadnim, crnogoričnim ili mješovitim šumama, na rubovima šuma, od nizina do pretplaninskog područja.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast njemačkog botaničara imena Paul Heinrich Gerhard Möhring (1710. – 1792.). Ime vrste trinervia ukazuje na trožilnu nervaturu koja je nekad vidljiva na donjoj strani listova (nekad ima pet žila).[1] Na stranim jezicima nazivi su apetalous sandwort, three-nerved sandwort (eng.), Dreinervige Nabelmiere (njem.), méringie trinerviée (fr.), moehringia a tre nervi (tal.), trižilna popkoresa (slo.).

Upotreba

Nije jestiva.[2]

Galerija fotografija