Trožilna merinka Moehringia trinervia

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Vrsta:
Moehringia trinervia
Sinonimi:
Arenaria trinervia L.

Karakteristike

Trožilna merinka (Moehringia trinervia (L.) Clairv.) je jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je polegnuta ili povijena, jako ragranata od osnove s mnogobrojnim postranim izdancima, visoka 10-30 cm. Listovi su nasuprotni, jajasti ili duguljasto jajasti, donji su na dužim peteljkama, na vrhu imaju kratak šiljak, na rubovima dlakavi, na naličju je izraženo 3-5 žila. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, veliki do 1 cm, nalaze se na peteljkama koje su dvostruko duže od listova. Čašku čine pet golih, ušiljenih listića dugih 4-5 mm, vjenčić je građen od pet bijelih latica koje su kraće od čaške. Prašnika je 10. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je okruglasta kapsula koja sadrži smeđe, sjajne i glatke, bubrežaste sjemenke veličine oko 1 mm. Dozrijeva od lipnja do listopada.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dobrim dijelom Azije i u sjevernoj Africi, u Sjevernu Ameriku je unešena. Raste na polusvijetlim, umjereno toplim staništima na svježim tlima, nalazimo je u listopadnim, crnogoričnim ili mješovitim šumama, na rubovima šuma, od nizina do pretplaninskog područja.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast njemačkog botaničara imena Paul Heinrich Gerhard Möhring (1710. – 1792.). Ime vrste trinervia ukazuje na trožilnu nervaturu koja je nekad vidljiva na donjoj strani listova (nekad ima pet žila).[1] Na stranim jezicima nazivi su apetalous sandwort, three-nerved sandwort (eng.), Dreinervige Nabelmiere (njem.), méringie trinerviée (fr.), moehringia a tre nervi (tal.), trižilna popkoresa (slo.).

Upotreba

Nije jestiva.[2]

Galerija fotografija

Podijeli