Preskoči do glavnog sadržaja

Tratinčica

Bellis perennis

Karakteristike

Tratinčica (Bellis perennis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Listovi su skupljeni u rozetu, jajasti su ili lopatičasti, nejasno nazubljenim, suženi u peteljku i imaju jednu provodnu žilu u sredini. Cvjetne stapke visine su do 15 cm i nose jednu cvjetnu glavicu širine 15-30 mm. Cvjetovi su sastavljeni od središnjih cjevastih cvjetova koji su žuti i dvospolni, a na rubovima su jezičasti, bijeli cvjetovi. Ovojni listovi su dvoredni, eliptični ili duguljasti, tupi i dlakavi. Plodnica je podrasla. Cvate sve od ranog proljeća do prvih mrazova. Plod je glatka, jajolika roška duga do 1,5 mm bez papusa.

Stanište

Rasprostranjena je na području gotovo cijele Europe i drugdje u svijetu. Jako je raširena i nalazi se na livadama i tratinama, pored putova sve do 1800 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime joj znači lijepa trajnica (bellus – lijep, perennis – trajan). Engleski naziv je daisy, izvedeno od day’s eye (dnevno oko) jer se cvjetne glavice zatvaraju noću i otvaraju u zoru. Drugi strani nazivi su Gänseblümchen (njem.), pâquerette (fr.), pratolina, margheritina (tal.), chiribita, margarita, pascueta (špa.), navadna marjetica (slo.), krasuljak (sr.).

Upotreba

Sakupljaju se cvjetovi i listovi najčešće u proljeće. Mlade listove prizemne rozete možemo jesti sirove ili prokuhane skoro cijele godine, važno je sa su listovi nježni i mladi. Sadrže 20-40 mg% vitamina C i oko 4 mg% karotina. Možemo koristiti tvrde, zelene pupoljke, mariniramo ih i koristimo kao zamjenu za kapare. Otvorene cvjetove jedemo sirove, obično služe kao dekoracija raznima jelima.[1]

Listove i cvjetove također upotrebljavamo za čaj. Ljekovita je cijela nadzemna biljka, Smiruje bolove i grčeve, jača organizam. Ekstrakt od tratinčica značajan je u tretiranju pjegica na koži.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
cvijet
listovi
Svibanj
V
cvijet
listovi
Lipanj
VI
listovi
Srpanj
VII
listovi
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Bellis perennis “Pomponette”

Postoji i velik broj raznolikih kultivara tratinčice koji se uzgajaju radi ukrasnih odlika. Jedan od njih je i kultivar “Pomponette”.

Pregled lokacija